Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Belangenverstrengelingen in de huursector?

26-06-2023

Nieuwsuur deed onderzoek naar het bezit en de verhuur van woningen door bestuurders en commissarissen van woningcorporaties. Respectus volgt dit thema uiteraard. WoonInvest gaf aan veel belang te hechten aan integriteit binnen de sector.

Onderzoek Nieuwsuur

‘Televisieprogramma Nieuwsuur bracht aan het licht dat bij ongeveer twintig woningcorporaties commissarissen en bestuurders privéwoningen verhuren. Met als doel hier zelf geld aan te verdienen. De huurprijzen van de woningen zijn vaak hoger dan wat hun eigen corporatie als redelijk beschouwt. Opvallend is dat verschillende leidinggevenden huizen verhuren in het gebied waar hun corporatie actief is. Dit kan de indruk wekken dat zij gebruikmaken van voorkennis’, aldus berichtgeving door NOS.

Governancecode

Aedes en WoonInvest hechten grote waarde aan het handhaven van integriteit binnen de corporatiesector en streven naar transparantie met betrekking tot de aanpak van dit vraagstuk. Alle leden van Aedes en de VTW (Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties) moeten zich houden aan de Governancecode. In deze richtlijnen staat dat bestuurders en commissarissen geen activiteiten mogen ondernemen die concurreren met de woningcorporatie. Hoewel deze richtlijnen van toepassing zijn, geven ze niet altijd een eenduidig antwoord in specifieke situaties. Niet alle mogelijke scenario's kunnen worden voorzien en er zijn voortdurend ontwikkelingen die van invloed zijn op de beoordeling. Het is erg lastig om volledig vast te leggen wanneer er sprake is van belangenverstrengeling. Vooral in gevallen waarbij er alleen een schijn van belangenverstrengeling bestaat.

Reactie WoonInvest

Peter van Heeswijk, directeur-bestuurder van WoonInvest: ‘Binnen WoonInvest is duidelijk vastgelegd dat iedere vorm van belangenverstrengeling niet aan de orde is. Ten overvloede is vastgelegd dat een RvC-lid één woning bezit – buiten de woningmarktregio van WoonInvest – die particulier wordt verhuurd. Dit is overigens niet in strijd met de Governancecode die is afgesproken binnen Aedes en de VTW’ (bron: WoonInvest).

Terug naar nieuws