Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Betaalbare huur blijkt toch niet zo betaalbaar

29-02-2024

De liberalisatiegrens voor huurwoningen komt hoger te liggen in de huidige plannen voor de huurprijsregulering. De Woonbond spoort de Tweede Kamer aan deze plannen aan te scherpen om huurders beter te beschermen tegen hoge huurprijzen.

Wet betaalbare huur

Respectus houdt de wijzigende regelingen vanuit Den Haag voor u in de gaten. Minister Hugo de Jonge stelde begin februari 2024 zijn plannen voor aan de Tweede Kamer over huurregulering. Hierin wordt onder andere voorgesteld de grens tot waar de maximale huurprijs geldt hoger te leggen. De Tweede kamer behandelt momenteel het wetsvoorstel. De wet moet ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. De Woonbond stelt echter vraagtekens bij de uiteindelijke uitwerking ervan. 

Maximale huurprijs

De grens van de huurprijsbescherming werkt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Dit stelsel wordt ook wel puntensysteem genoemd. Het komt er kortweg op neer dat hoe hoger de kwaliteit van de woning is, hoe meer punten de woning krijgt toebedeeld. De huurprijsbeschermingsgrens ligt nu op 148 punten (€ 879,-), maar minister Hugo de Jonge wil deze verleggen tot 186 punten (circa € 1.100,-). Tot deze grens mag een huurder niet meer vragen voor een woning dan een maximale huurprijs, gezien de kwaliteit. Woningen met een huurprijs boven deze grens, zijn geliberaliseerde woningen en die hebben dus geen maximaal vastgestelde huurprijs. Het lijkt alsof meer woningen hierdoor vallen onder de categorie sociale huurwoning en de wettelijke bescherming die daarbij hoort. Uit een doorrekening van de Woonbond blijkt echter dat huurwoningen, met name nieuwbouw,gemakkelijk weer boven de nieuwe (liberalisatie)grens uitkomen.

Verscherpen wetsvoorstel

De Woonbond heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven, waarin hij vraagt om de wet verder aan te scherpen. De Woonbond is vóór de huurregulering, maar vindt dat de WOZ-waarde en zuinigere labels te hoog worden gewaardeerd. Dat leidt tot te hoge huurprijzen in de gereguleerde sector en woningen die te makkelijk weer in de vrije sector vallen. Om dat laatste te voorkomen zou de grens tot waar woningen gereguleerd zijn ook fors omhoog moeten. Bij aankondiging van de plannen zei minister De Jonge te kiezen voor regulering ergens tussen de 186  en 235 punten. Met 186 koos hij dus voor een weinig ambitieuze grens. De bond wijst erop dat de minister met een stapeling van afzwakkingen wel erg aan de wensen van beleggers tegemoet is gekomen.

Huurprijsbescherming

Ook geeft de Woonbond aan dat veel huurders melden dat ze de hoofdprijs betalen voor kleine woningen van lage kwaliteit. Door de huurprijsbescherming door te trekken kunnen meer woningen een maximale huurprijs krijgen die samenhangt met de kwaliteit. Zo kan de Kamer de wetgeving verbeteren, aldus de Woonbond. Bij Respectus blijven wij attent op verdere ontwikkelingen op dit gebied. (Bron: Woonbond.nl)

Terug naar nieuws