Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Check eenvoudig uw huurverhoging

14-04-2023

Voor veel huurders geldt in 2023 een maximale huurverhoging van 3,1 procent. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Hierdoor is het lastig om uit te vinden welke regels voor u gelden. Met deze online check controleert u of de ontvangen huurverhoging aan alle regels voldoet.

Maximale verhoging

Voor veel bewoners van een sociale huurwoning geldt dat 3,1 procent huurverhoging dit jaar he wettelijke maximum is. Maar niet voor huurders met een relatief hoog inkomen. Voor die groep staat de overheid een ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’ toe van maximaal vijftig of maximaal honderd euro. Welk maximum dan geldt is afhankelijk van het inkomen. Verder staat de overheid toe dat huurders met een lage huur, een kale huurprijs onder de driehonderd euro, een huurverhoging krijgen van maximaal 25 euro. Ook als er sprake is van een laag inkomen. Voor kamerhuurders geldt altijd dat 3,1 procent het maximum is.

Webdossier huurverhoging

Naast de online check heeft de Woonbond ook een webdossier over de huurverhoging van 2023. Daarin staan de belangrijkste regels en bezwaarredenen uitgelegd. Wist u bijvoorbeeld dat u bezwaar kunt maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Wanneer iemand in uw huishouden chronisch ziek is of een beperking heeft, kunt u succesvol bezwaar maken.

Bron: Woonbond.nl

Terug naar nieuws