Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Controleer de WOZ-waarde van uw woning

14-02-2022

Huurders ontvangen binnenkort een nieuwe ‘WOZ-beschikking’ van de gemeente. Huurt u een sociale huurwoning? Dan is de WOZ-waarde belangrijk. De ‘maximaal toegestane huurprijs’ van uw woning hangt mede af van de WOZ-waarde.

In de eerste maanden van 2022 hoort u bericht te krijgen van de gemeente over de WOZ-waarde van uw woning. De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari 2021. U kunt bezwaar maken als u meent dat de vastgestelde waarde niet klopt. Daar heeft u zes weken de tijd voor.

Waar vindt u de WOZ-waarde?

De gemeente stuurt ieder jaar bericht over gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de afvalstoffenheffing. In dat bericht staat ook wat de WOZ-waarde van uw woning is. Krijgt u geen papieren post van de gemeente? Let dan op de Berichtenbox van MijnOverheid. Als u in MijnOverheid heeft gekozen voor digitale post dan krijgt u de aanslag niet meer op papier.

WOZ-waarde heeft invloed op huur

De WOZ-waarde bepaalt niet rechtstreeks hoe hoog uw huurprijs is, maar heeft er wel indirect invloed op. Alle sociale huurwoningen hebben een ‘maximaal toegestane huurprijs’. Hoe hoog die maximale prijs is wordt voor een deel bepaald door de WOZ-waarde.

Lagere WOZ-waarde kan recht op huurverlaging geven

Betaalt u op dit moment een huur die dicht in de buurt komt van de maximale huurprijs? Dan kan een lagere WOZ-waarde ervoor zorgen dat de ‘maximaal toegestane huurprijs’ lager wordt dan de huur die u nu betaalt. En als dat aan de orde is moet uw verhuurder de huur verlagen. Als uw verhuurder dit weigert kunt u naar de Huurcommissie om de huurverlaging af te dwingen.

Bron: woonbond.nl

Terug naar nieuws