Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Controleer de WOZ-waarde van uw woning

23-01-2024

Als huurder ontvangt u binnenkort een nieuwe ‘WOZ-beschikking’ van de gemeente. Voor sociale huurders is de WOZ-waarde belangrijk. De ‘maximaal toegestane huurprijs’ van uwwoning hangt mede af van de WOZ-waarde.

Melding WOZ-waarde

In de eerste maanden van 2024 hoort u bericht te krijgen van de gemeente over de WOZ-waarde van uw woning op peildatum 1 januari 2023. U kunt bezwaar maken als u denkt dat de vastgestelde waarde niet klopt. Daar heeft u zes weken de tijd voor.

Waar vindt u de nieuwe WOZ-waarde?

De gemeente stuurt ieder jaar een bericht over gemeentelijke heffingen die u moet betalen. In dat bericht staat ook wat de WOZ-waarde van uw woning is. Krijgt u geen papieren post van uw gemeente? Let dan op de Berichtenbox van MijnOverheid. Als u in MijnOverheid heeft gekozen voor digitale post van de gemeente krijgt u de aanslag niet meer op papier.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?

Als u een sociale huurwoning heeft is de WOZ-waarde belangrijk. De WOZ-waarde kandirect invloed op de huurprijs hebben. Alle sociale huurwoningen hebben een ‘maximaal toegestane huurprijs’. Hoe hoog die maximale prijs is wordt deels bepaald door de WOZ-waarde.

Huurverlaging

Betaalt u op dit moment een huur die dicht in de buurt komt van de maximale huurprijs? Dan kan een lagere WOZ-waarde ervoor zorgen dat de ‘maximaal toegestane huurprijs’ lager wordt dan de huur die u nu betaalt. In dit geval moet uw verhuurder de huur verlagen. Als uw verhuurder dit weigert kunt u naar de Huurcommissie om de huurverlaging af te dwingen.

Wanneer bezwaar maken?

Check eerst goed of de beschikking over uw woning gaat. Soms worden er fouten gemaakt met het versturen van beschikkingen. Gaat de beschikking over de woning van iemand anders? Maak dan bezwaar en vraag de beschikking op over uw eigen woning. Gaat de beschikking wel over uw woning? Controleer dan of de feiten over uw woning die met de WOZ-beschikking zijn meegestuurd kloppen. Check bijvoorbeeld, de grootte, het bouwjaar en het aantal kamers. Wanneer deze informatie niet klopt, zal de WOZ-waarde ook niet kloppen. Dat is een goede reden om bezwaar te maken. 

Referentiepanden

Ook kunt u kijken naar de referentiepanden. Dit zijn woningen die lijken op die van u, die rond de zogenaamde ‘waardepeildatum’ zijn verkocht. De verkoopprijs van deze referentiepanden is bepalend voor de WOZ-waarde. Maar zijn de referentiepanden wel vergelijkbaar met uw woning? Controleer bijvoorbeeld of het type woning, onderhoudsstaat of de ligging vergelijkbaar zijn.

Overlast

U kunt ook bezwaar maken bij overlast of achterstallig onderhoud. Overlast door horeca, verkeer, bedrijven of een afvalstortplaats kan de WOZ-waarde verlagen. Dit is ook het geval bij achterstallig onderhoud. Maak bezwaar als hier geen rekening mee is gehouden in de beschikking. Op de website van de Woonbond vindt u meer informatie over wanneer u bezwaar kunt maken.

Bezwaar maken

Wilt u bezwaar maken? Stuur dan een brief naar de gemeente. Op de website van de Woonbond vindt u een modelbrief.

Terug naar nieuws