Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Controleer uw huurverhoging

13-05-2022

Het jaarlijkse huurverhogingsvoorstel komt er weer aan. Er gelden regels waar de huurverhoging aan moet voldoen. Controleer daarom het voorstel. Voldoet het niet aan alle regels? Dan kunt u de verhoging weigeren.

Voorstel op tijd ontvangen

Er zijn dus regels over hoe hoog de maximale huurstijging mag zijn, maar ook over het op tijd versturen van de huurverhoging. Een huurverhogingsvoorstel moet in de sociale huursector minstens twee maanden van tevoren per brief bekend zijn gemaakt. Voor een huurverhoging die per 1 juli ingaat, moet u het voorstel dus al hebben.

Maximale stijging

In de sociale sector geldt een maximale stijging van 2,3 procent. Tenzij u gezien uw inkomen in aanmerking komt voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Of als u een zelfstandige woning huurt met een huurprijs onder driehonderd euro. Hiervoor gelden hogere maximale huurverhogingen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Als uw inkomen boven een bepaalde grens ligt mag de verhuurder een inkomensafhankelijke huurverhoging vragen. Deze verhoging komt in plaats van de reguliere huurverhoging. Bent u alleenwonend en heeft u een inkomen tussen €47.948 en €56.527? Dan mag uw verhuurder een verhoging van vijftig euro vragen. Voor alleenwonenden met een inkomen boven de €56.527 geldt een verhoging van maximaal honderd euro.

Voor niet alleenwonenden met een inkomen tussen €55.486 en €75.369 geldt een maximale verhoging van vijftig euro. Bij een inkomen hoger dan €75.369 geldt voor niet alleenwonenden een maximale verhoging van honderd euro.

Uitzonderingregeling

Huurders met een chronische ziekte of een handicap kunnen een beroep doen op een uitzonderingsregeling voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Wanneer u aan minimaal één van onderstaande voorwaarden voldoet kunt u beroep doen op de uitzonderingsregeling.

  • De zorgbehoevende krijgt minimaal 10 uur per week verzorging of verpleging en er is een indicatie afgegeven waarin staat dat die zorg voor minimaal een jaar noodzakelijk is.
  • Er is een indicatie voor verpleeghuiszorg, maar de zorgbehoevende ontvangt die zorg niet omdat de partner of huisgenoot al mantelzorg levert.
  • De woning is aangepast aan de ziekte of de handicap, en voor die woningaanpassing is een WMO- of WVG-beschikking afgegeven.
  • De zorgbehoevende heeft een indicatie voor ADL-assistentie (hulp bij handelingen als eten, wassen of toiletgang).
  • De zorgbehoevende heeft een indicatie voor verblijf in een instelling, maar woont thuis.
  • De (huis)arts van de zorgbehoevende kan schriftelijk bevestigen dat hij of zij blind is.

Als u kunt aantonen dat u aan een van de bovenstaande voorwaarden voldoet mag de inkomensafhankelijke huurverhoging niet doorgaan. In plaats daarvan volgt de reguliere huurverhoging van 2,3 procent.

Terug naar nieuws