Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Eenmalige toeslag voor minima in strijd tegen energiearmoede

28-02-2022

Gasprijzen stijgen, terwijl inkomens niet of nauwelijks stijgen. Veel gezinnen met lage inkomens krijgen problemen om de energierekening te betalen. Het kabinet kwam daarom november vorig jaar met het plan voor een eenmalige tegemoetkoming.

Voor wie is de tegemoetkoming?

Het kabinet voert het plan samen met gemeenten uit. De overheid wil 800.000 huishoudens met een minimuminkomen, of net erboven, een eenmalige generieke tegemoetkoming van ongeveer 200 euro geven. De inwoners met een bijstandsuitkering zijn bekend bij de gemeente en ontvangen het bedrag automatisch wanneer dit vrijkomt. Andere groepen die in aanmerking komen, maar niet automatisch worden bereikt, kunnen zich bij hun eigen gemeente melden. Denk hierbij aan IOW-gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen.

Energiearmoede in kaart

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk (TNO) heeft onderzoek gedaan naar de energiearmoede in Nederland. Hierin werden de aard, omvang en regionale spreiding in kaart gebracht. Op basis van dit onderzoek maakt het Rijk een bescheiden bedrag vrij per gemeente om de energiearmoede tegen te gaan. Hierbij wordt gekeken naar de wooncomplexen met de slechtste energielabels. 

Gerichte inzet

Wethouder duurzaamheid Jan-Willem Rouwendal: ‘Het liefst willen we natuurlijk iedereen die te maken heeft met energiearmoede helpen. Het bescheiden bedrag vanuit het Rijk over de hele gemeente verdelen, helpt de armoede niet te bestrijden. Daarom zetten we dit bedrag liever gericht in voor een kleinere groep, waar we écht iets voor betekenen. We hebben hiervoor gekeken naar wooncomplexen met de slechtste energielabels. Hier is de kans het grootst inwoners te kunnen helpen.’

Energiebesparende maatregelen

Met woningcorporaties WoonInvest en Vidomes stelt de gemeente daarnaast een plan op voor structurele bestrijding van energiearmoede. Denk hierbij aan de inzet van energiebesparende maatregelen in woningen om langdurig lager energieverbruik te realiseren. Ook maken de corporaties voor een aantal complexen een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan. Dit is goed voor de portemonnee, maar ook goed voor onze aarde. Deze plannen ondersteunt Respectus van harte, leefbaarheid is immers ook een van de pijlers van Respectus.

Bron: Het Krantje, Rijksoverheid

Terug naar nieuws