Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Energielabel inzichtelijk voor huurders

11-09-2023

U kunt vanaf nu de gegevens waarop het energielabel van uw huurhuis gebaseerd is inzien via MijnOverheid. Dit kan alleen voor het adres waarop u ingeschreven staat. Tot nu toe konden huurders alleen de letter van het energielabel zien.

Inzichtelijker voor huurders

Voorheen konden huurders alleen de letter (of het cijfer) van het energielabel van hun huurhuis opzoeken via EP-online. De gegevens waarop het label gebaseerd was, waren niet in te zien. Deze waren alleen beschikbaar voor de eigenaar van de woning, de verhuurder. Huurders konden deze gegevens opvragen bij de verhuurder. Maar veel verhuurders waren niet bereid deze te delen. Nu is daar dus verandering in gekomen.

Gegevens downloaden

Huurders zijn nu niet meer afhankelijk van de verhuurder voor inzage in de gegevens achter het energielabel. Een huurder kan voor het adres waarop hij staat ingeschreven de gegevens inzien en downloaden door met DigiD in te loggen op MijnOverheid. Het rapport staat onder het kopje Wonen, bij de regel ‘energielabel’.

Energielabel controleren

In het document staan een aantal gegevens waarop het label is gebaseerd. Hiermee kunnen huurders controleren of het energielabel van hun woning klopt. Veel huurders hebben twijfels over de juistheid van het label. Nu ze zelf de juistheid kunnen controleren is de hoop dat het vertrouwen in het energielabelsysteem groter wordt. ‘Er hangt voor huurders veel van het energielabel af,’ zegt Bastiaan van Perlo, energie-expert bij de Woonbond. ‘Met name de volgorde waarin de huurwoningen verduurzaamd worden. De woningen met label E, F of G zijn het eerste aan de beurt. Maar ook de hoogte van de huur hangt samen met het energielabel.’

Verduurzamingsmogelijkheden

Daarnaast kunnen huurders bij energielabels opgesteld na 1 januari 2021 uit het document ook informatie halen over welke mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen. ‘De nieuwste energielabels geven niet alleen gedetailleerde informatie over de woningkenmerken. Ze bevatten ook een advies over mogelijkheden om het huis te verduurzamen’, legt Van Perlo uit. ‘Voor huurders die een verzoek willen doen aan de verhuurder om de woning te verduurzamen is dit belangrijke informatie.’

Bron: Woonbond.nl

Terug naar nieuws