Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Extra huurverhoging terugdraaien

23-06-2022

Kreeg u in 2019 of 2020 een extra huurverhoging, omdat uw inkomen relatief hoog was, maar heeft u nu een laag inkomen? U kunt de extra huurverhoging uit eerdere jaren ongedaan laten maken.

Inkomensafhankelijke deel

Let wel, het gaat alleen om het inkomensafhankelijke deel van de huurverhoging. En het kan alleen als uw inkomen gedaald is tot onder de inkomensgrens voor de inkomensafhankelijke huurverhoging in het jaar dat u de huurverhoging kreeg. Omdat er in 2021 huurbevriezing was, geldt de regeling niet voor dat jaar.

Huurstijging terugdraaien

Steeg uw huur voor uw sociale huurwoning meer dan 4,1 procent in 2019 of 5,1 procent in 2020? Dan kunt u om huurverlaging vragen. Dat kan als uw huishoudinkomen is gedaald tot onder de inkomensgrens voor in de inkomensafhankelijke huurverhoging in dat jaar. Voor 2019 was die grens €42.436,-. In 2020 was het €43.574,-.

Inkomen gedaald?

Is uw inkomen gedaald, doordat u bijvoorbeeld met pensioen gegaan bent of minder bent gaan werken. Dan is het goed om te controleren of u in aanmerking komt voor het terugdraaien van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Heeft u recht op huurverlaging? Stuur dan een brief aan WoonInvest. Hier vindt u een voorbeeld van een huurverlagingsbrief. Gaat WoonInvest niet akkoord? Stap dan naar de huurcommissie. U kunt de verhoging dan terugdraaien via deze procedure van de huurcommissie.

Extra huurverhoging 2022

Dit jaar werkt de inkomensafhankelijke huurverhoging anders. Deze huurverhoging is geen percentage van de huurprijs meer, maar een vast bedrag. Dat bedrag vervangt de reguliere huurverhoging. Verder zijn er nu meer inkomensgrenzen: voor alleenwonenden zijn ze anders dan voor huishoudens van meer personen. Wat nog wel hetzelfde is: om te bepalen of een verhuurder een inkomensafhankelijke huurverhoging mag vragen wordt gekeken naar het inkomen dat uw huidige huishouden twee jaar geleden had.

Huurverhoging 2022 terugdraaien

Was uw inkomen in 2020 en 2021 hoog en is uw inkomen vanaf 2022 pas weer laag? Weet dan dat u ook volgend jaar nog kunt regelen dat de huurverhoging van 2022 naar beneden wordt bijgesteld. Zodra u kunt aantonen dat u inkomen is gedaald tot onder de inkomensgrens die voor u huishouden geldt, kunt u de inkomensafhankelijke huurverhoging ongedaan laten maken.

Terug naar nieuws