Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Gemeente komt met ondersteuningsplan voor hoge energieprijzen

7-11-2022

De gemeente wil voorkomen dat kwetsbare inwoners, organisaties en ondernemers door de hoge energiekosten in onoplosbare problemen komen. Daarom presenteert het college van burgemeester en wethouders een plan om inwoners te helpen bij betalingsproblemen.

Aanvulling

De plannen zijn een aanvulling op de steunmaatregelen van de rijksoverheid. Het college vraagt daarom geld aan de gemeenteraad, bovenop de middelen die het krijgt vanuit het Rijk. Volgens het plan is de visie van het college op de aanpak van energiearmoede: ‘Acute financiële nood verlichten en structureel lager energieverbruik bewerkstelligen’. De financiële hulp van het college is als eerste gericht op inwoners die zonder maatregelen onder het bestaansminimum terecht komen.

Aanpak

De aanpak van de gemeente bestaat uit vijf delen: signaleren, helpen bij het vinden van hulp, besparen, een vangnet en monitoren. Goede hulpverlening start met een goed overzicht. Na signalering van problemen wil de gemeente inwoners helpen bij het vinden van hulp. Bijvoorbeeld door ze door te sturen naar het Sociaal Servicepunt of met hulp bij energiebesparing.

Energiebesparing

Wethouder inkomen en armoedebestrijding Philip van Veller: ‘Net als veel mensen maken wij ons zorgen over de hoge energieprijzen. We kunnen natuurlijk niet alle problemen oplossen. Maar met onze aanpak hebben we er vertrouwen in dat niemand in Leidschendam, Voorburg of Stompwijk in de kou komt te staan.’ Wethouder duurzaamheid Marcel Belt vult aan: ‘Daarnaast helpen we inwoners ook door hen te ondersteunen bij het besparen van energie. Energiehulpen worden ingezet om direct praktisch te helpen. Daarmee beschermen we inwoners nu en in de toekomst beter tegen hoge kosten.’

Vangnet

De gemeente kijkt of er naast de maatregelen vanuit het Rijk aanvullende ondersteuning nodig is. Zo stelt de gemeente onder andere voor om een noodfonds op te zetten. Dit noodfonds is voor mensen die geen aanspraak maken op bijzondere bijstand, maar voor wie de nood als gevolg van de hogere energielasten wel groot is. Ook kijkt de gemeente naar hulp voor gezinnen die net boven het sociaal minimum zitten. Zo gaat de gemeente na of ze een actie uit Rijswijk ook in Leidschendam-Voorburg kunnen opzetten. Hierbij kunnen mensen met een Ooievaarspas een gratis (tweedehands) winterjas uitzoeken voor kinderen tot 18 jaar oud.

Terug naar nieuws