Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Het Oranjekwartier aangewezen als tijdelijk monument

10-11-2022

Het Oranjekwartier, het karakteristieke Tuindorp in Voorburg, is aangewezen als gemeentelijk monument. De dreigende sloopkogel is tot blijdschap van de bewoners afgewend.

Woningcorporatie WoonInvest deed onderzoek en bepaalde eerder dat sloop in combinatie met nieuwbouw de beste optie zou zijn voor de verouderde huizen. Die aangekondigde plannen gingen gepaard met veel emoties. In de wijk wonen veel ouderen en mensen die er zijn opgegroeid en inmiddels ook weer een woning in deze buurt huren. Bewoners voerden actie en startten een petitie tegen de sloop, en ook de lokale politiek bemoeide zich ermee. Uiteindelijk leidde het verzet en de historische waarde tot de benoeming van de wijk als (tijdelijk) monument. Die status zou het moeilijker maken om tot sloop over te gaan.

Op de barricaden

Nu is de het Oranjekwartier aangewezen als gemeentelijk monument. De inwoners zijn verheugd. ‘Vooraf gaf men ons weinig kans, maar de bewoners sprongen op de barricaden in de strijd tegen sloop. Fracties in de lokale politiek, de Cuypersstichting, Stichting “Mooi Voorburg”, Wijkvereniging Oud Voorburg, de bond Heemschut, historicus Kees van Leer, Stichting Duurzaam LV, de Woonbond, de BKC en vele anderen bundelden de krachten. Eens te meer blijkt maar weer: samen sta je sterker!’

Terug naar nieuws