Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Hitte in huis: wél met een pen te beschrijven

11-08-2022

Oef, wat is het warm… Zelfs in huis is bij veel mensen het kwik inmiddels opgelopen tot 25 graden of meer. Oververhitting kan gevaarlijk zijn, en niet alleen voor ouderen, chronisch zieken of mensen met overgewicht, zegt het Rode Kruis. Ook jonge en gezonde mensen doen er goed aan om de warmte serieus te nemen.

Tips om het hoofd koel te houden

Midden in de hittegolf waar we ons in bevinden, hieronder een aantal tips om het hoofd binnenshuis een beetje koel te houden.

Tip 1: (Bijna) alles dicht
Houd overdag de buitendeuren, ramen en gordijnen dicht en laat de zonwering neer, zet een parasol op, of hang een laken voor het raam. Zorg wel voor ventilatie.

Tip 2: Luchten
’s Ochtends vroeg en later op de avond, als het wat minder warm is, zijn goede tijdstippen om te luchten. Zet ramen en deuren dan tegen elkaar open, zodat het kan doorwaaien.

Tip 3: Ventilator
Gebruik een ventilator zodat de gevoelstemperatuur daalt. De luchtstroom die ontstaat zorgt ervoor dat lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt.

Tip 4: Drink!
Ook als u geen dorst heeft (en gebruik liefst geen alcohol).

Tip 5: Schaduw
Vermijd inspanning in de middaguren. Zoek een lekker plekje op in de schaduw.

Tip 6: Planten en struiken
Denk na over vergroening van uw tuin, balkon, of gevel en haal daarvoor zoveel mogelijk tegels weg. Bij een volgende warme periode zorgen het gras, de planten, struiken of bomen voor verkoeling.

Tip 7: Lauwwarme douche
Van een lauwwarme douche voor het slapengaan koelt een verhit lichaam wat af. Slaap daarna met het raam open, om koele buitenlucht (de komende nachten zo’n 18 graden) binnen te laten. 

Tip 8: Houd een logboek bij
Dit zorgt niet meteen voor verkoeling, maar kan op den duur nuttig zijn. Hitte kan volgens de Woonbond namelijk worden gezien als een gebrek van een woning, waaraan de verhuurder iets moet doen. Als u regelmatig de datum, tijd en temperatuur in huis en buiten opschrijft en (als bewijsmateriaal) af en toe een foto van de thermostaat of de kamerthermometer maakt, dan staat u sterker als u de verhuurder wil aanspreken op het hitteprobleem in uw huis.

Wanneer heeft mijn woning een hitteprobleem?

De eenvoudigste methode die ook door de Huurcommissie en de rechter wordt geaccepteerd, is de TemperatuurOverschrijding (TO)-methode. De TO-methode gaat ervan uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius komt, terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Dit kan in de zomer, maar ook in de andere seizoenen gebeuren. Het is wel belangrijk dat u als huurder ook maatregelen neemt om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt.

(Bron: Woonbond)

 

Terug naar nieuws