Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Huurverhoging 2023 op basis van loonstijging

23-01-2023

De huurverhoging van 2023 volgt niet de inflatie, maar de gemiddelde loonstijging. Sociale huurders kunnen dit jaar een huurverhoging van maximaal 3,1 procent krijgen.

De huurverhoging van 2023 volgt niet de inflatie, maar de gemiddelde loonstijging. Veel sociale huurders kunnen dit jaar een huurverhoging van maximaal 3,1 procent krijgen.

In 2022 was de inflatie erg hoog. Volgens de oude regels zouden huurders te maken krijgen met een maximale huurstijging van ruim 11 procent. De regering besloot daarom de huurverhoging in 2023 te baseren op de gemiddelde loonstijging van afgelopen jaar. In 2022 was er een gemiddelde loonstijging van 3,1 procent.

Maximale huurstijging

Voor sociale huurwoningen betekent dit dat de huur per 1 juli 2023 met maximaal 3,1 procent omhoog mag. Tenzij u een lage huur heeft of een relatief hoog inkomen. Dan gelden er andere regels.

Relatief hoog inkomen

Voor sociale huurders met een relatief hoog inkomen geldt een ander wettelijk maximum. Geen percentage van de huidige huurprijs, maar een vast bedrag. Er zijn twee maximumbedragen: 50 euro en 100 euro. Welk bedrag van toepassing is hangt af van het inkomen van het huishouden. Een verhoging van maximaal 50 euro geldt voor: eenpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan 48.836 euro of meerpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan 56.513 euro. De maximale verhoging van 100 euro geldt voor: eenpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan 57.573 euro of meerpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan 76.764 euro.

Lage huur

Huurt u een sociale huurwoning met een maandhuur van 300 euro of minder? Dan mag uw huur met maximaal 25 euro omhoog. Tenzij u een hoog inkomen heeft. Dan gelden de eerder beschreven regels voor huurders met een relatief hoog inkomen.

Eenmalige huurverlaging

Is uw maandhuur meer dan 575 euro en is uw inkomen laag en huurt u bij WoonInvest of een andere woningcorporatie? Dan gaat uw huur per 1 juli niet omhoog. U komt dan zelfs in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. U leest er meer over op woonbond.nl.

Huurtoeslag

Als uw huurprijs niet te hoog is, uw inkomen bescheiden is en u niet te veel vermogen heeft kunt u huurtoeslag krijgen. Uw huur mag dan niet hoger zijn dan 808,06 euro. Daarnaast mag uw vermogen niet groter zijn dan 33.784 euro per persoon. Hoe hoog uw inkomen maximaal mag zijn hangt af van uw huurprijs. Maak een proefberekening met de handige tool van de belastingdienst. Zo weet u of u recht heeft op huurtoeslag.

Bron: woonbond.nl

Terug naar nieuws