Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Huurverlaging door WOZ-beperking

10-05-2022

Per 1 mei 2022 is de beperking van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel (WWS) ingegaan. Voor woningen met 142 of meer punten geldt dat het aantal punten dat de woning krijgt voor de WOZ-waarde niet meer mag zijn dan 33 procent van het puntentotaal.

Lagere huur

Voor sommige sociale huurwoningen betekent dit een lagere maximale huurprijs. Ligt uw huidige huurprijs onder de nieuwe maximale huurprijs? Dan heeft u recht op huurverlaging.

Meer sociale huurwoningen

Door de aanpassingen blijven ongeveer 23.000 woningen beschikbaar voor de sociale woningvoorraad. Deze woningen zouden anders bij nieuwe verhuur verdwijnen naar de vrije sector. Daarnaast komen er de aanpassing ongeveer 15.000 sociale huurwoningen bij vanuit de vrije sector. Het verschuiven van de vrije sector naar de sociale sector gebeurt pas bij het opnieuw verhuren van de woning.

Huurverlaging

Door de aanpassing kan een klein aantal sociale huurders huurverlaging krijgen. Het gaat om huurders bij wie de WWS-grens boven de 142 punten is gestegen, en de WOZ-beperking leidt tot een nieuwe maximale huurprijs. U heeft recht op huurverlaging als deze nieuwe maximale huurprijs lager is dan uw huidige huurprijs.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen voor de WOZ-beperking. Ook al is er dan sprake van een woning van 142 punten of meer, geldt de beperking niet. Als de WOZ-waarde niet bekend is of heel laag, wordt gerekend met een minimale WOZ-waarde in de puntenbepaling. Hierdoor kan het WOZ-aandeel in de puntentelling iets hoger komen dan 33 procent. In dit geval geldt de WOZ-beperking niet. Daarnaast geldt er voor specifieke nieuwbouwwoningen, bedoeld voor liberalisatie, een andere toekenning van WOZ-punten. Het gaat om woningen opgeleverd in 2015, 2016, 2017, 2018 of 2019. Daarnaast hebben deze woningen minimaal 110 punten voor alle andere onderdelen dan de WOZ-waarde.

Via de website van de huurcommissie kunt u kijken of u in aanmerking komt voor huurverlaging.

Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Bron: woonbond.nl

Terug naar nieuws