Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Iedereen doet mee!

3-04-2023

Bijzondere bijstand en minimaregelingen zijn beide financiële ondersteuningen. Maar wat is nu precies het verschil. En waar heeft u recht op? In dit artikel leggen wij dit allemaal uit.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen. De gemeente bepaalt of u hier recht op heeft. Een aantal voorbeelden van dit soort bijzondere kosten zijn: rechtsbijstand, kosten bewindvoering, woonkostentoeslag, woninginrichtingskosten en een hoge energierekening.

Minimaregelingen

Minimaregelingen bieden financiële ondersteuning aan mensen met een zeer laag inkomen, om hen te helpen rondkomen. Zo kunnen zij ook meedoen in de maatschappij. Ook krijgen zij minder snel te maken met armoedeval. Armoedeval betekent dat ontvangers van een uitkering die aan het werk gaan, er financieel op achteruit gaan. Het gaat hierbij vaak om bijstandsgerechtigden die net iets meer (kunnen) verdienen dan het bijstandsniveau. De minimaregelingen moeten ook de intergenerationele armoede tegengaan. Intergenerationele armoede betekent dat een familie van generatie op generatie in armoede leeft.

Voorwaarde minimaregelingen

Er zijn verschillende minimaregelingen. De voorwaarden verschillen per regeling. Zo zijn er regelingen voor ouders, chronisch zieken en AOW-gerechtigden. Voor de regelingen geldt een maximaal inkomen tot 110 of 130 procent van de bijstandsnorm. Ook mag uw vermogen niet groter zijn dan de wettelijke vermogensgrens. Op de website van de gemeente vindt u de vermogensgrens en de bijstandsnormen per doelgroep.

Welke regelingen zijn er?

De gemeente biedt verschillende regelingen. Zo is er bijvoorbeeld het Kindpakket. Deze regeling helpt ouders bij het betalen van spullen voor hun kinderen. Denk hierbij aan schoolspullen of een sinterklaascadeautje. De Ooievaarspas is er voor alle inwoners van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk met een laag inkomen. De pas biedt korting op allerlei activiteiten op het gebied van sport, cultuur, contributie, lidmaatschap en entree. Heeft u veel zorgkosten? Dan kunt u zich aanmelden voor de Gemeentepolis. Deze verzekering kunt u afsluiten bij Menzis. De gemeente betaalt dan mee aan uw premie. U bent dan dus goed verzekerd voor minder geld. Leeft u al drie jaar of langer van een laag inkomen? Dan kunt u misschien een individuele inkomenstoeslag krijgen. Dat is een eenmalig geldbedrag dat u vrij mag besteden. Ook zijn er een regelingen voor AOW-gerechtigden en chronisch zieken met een laag inkomen.

Aanvragen

Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over het aanvragen van de verschillende regelingen. De Gemeentepolis vraagt u aan via Gezondverzekerd.nl.

Presentatie

In deze presentatie van WoonInvest zijn de verschillen en voorwaarden van bijzondere bijstand en de minimaregelingen op een rij gezet. 

Terug naar nieuws