Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Kraan kapot! Wat nu?

29-04-2024

Het gebeurt altijd op een moment dat u er niet op zit te wachten. U bent de afwas aan het doen en de kraan stopt ermee. Wat nu? Zelf uw mouwen opstropen en aan de slag met de waterpomptang of toch de huisbaas even bellen?

Dan komt de vraag naar boven: wie is er verantwoordelijk voor het onderhouden van de woning? Gelukkig is daar de Rijksoverheid die hier duidelijkheid over geeft en heeft bepaald dat dagelijks, klein onderhoud moet worden uitgevoerd door de huurder. Groot onderhoud daarentegen moet worden uitgevoerd door de verhuurder. 

Klein onderhoud

Wat valt er dan onder klein onderhoud? Dit zijn taken die gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd maar ook weinig kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van de muur in uw woonkamer, de deur van een keukenkast die lost zit vastschroeven of het ontkalken van de douchekop. Een lijst van zaken die onder klein onderhoud vallen vindt u hier. Naast deze zaken moeten dingen die door uw schuld kapot zijn gegaan ook zelf hersteld worden. WoonInvest heeft de mogelijkheid om een serviceovereenkomst af te sluiten die dit kleine onderhoud voor u uit handen neemt. Voor een klein bedrag per maand worden de gebreken snel en vakkundig hersteld. Klik hier voor meer informatie over de serviceovereenkomst.

Groot onderhoud

Onderhoud dat voor u als huurder moeilijker uit te voeren is (of veel kosten met zich meebrengt) – het gaat hier om groot onderhoud - komen voor rekening van de verhuurder. Denk hierbij aan het schilderen van de buitenkant van de woning of het vervangen van de cv-ketel. Ook goed om te weten is dat het niet alleen gaat om het repareren van dingen die stuk zijn, maar ook om werkzaamheden om de woning in goede staat te houden. Voorkomen is beter dan genezen!

Achterstallig onderhoud

Als huurder moet u achterstallig onderhoud melden bij de verhuurder. De verhuurder heeft dan zes weken de tijd om het onderhoud aan te pakken en op te lossen. Is de schade na deze zes weken nog niet verholpen, dan heeft u misschien recht op een tijdelijke huurverlaging. Maar reken uzelf nog niet meteen rijk, de Huurcommissie moet hier uitspraak over doen.

Terug naar nieuws