Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Langer thuis wonen

24-05-2022

Veel mensen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ze zijn gehecht aan hun huis en voelen zich goed in de buurt. Naar aanleiding van de presentatie van GeneratieThuis geeft Respectus daarom een aantal tips. Zo kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Tijdens de presentatie noemde Josephine Dries een aantal momenten waarop u een eventuele verhuizing zou kunnen overwegen. Gezondheid van uzelf of een partner/huisgenoot die verslechtert of een huis dat te groot wordt. In veel gevallen zijn er manieren om deze problemen op te lossen, waardoor verhuizen niet nodig is.

Traplopen

Bij een verslechterende gezondheid kan traplopen lastig worden. Een traplift kan dan uitkomst brengen. Maar er zijn ook simpelere en goedkopere oplossingen. Begin bijvoorbeeld bij het vastzetten van uw trapbekleding. Of breng antislip bekleding aan op de treden. Daarnaast kunnen tussentreden helpen bij het traplopen. Dit zijn extra, halfhoge stapjes tussen twee traptreden. U hoeft dan niet het hele hoogteverschil per traptrede te overbruggen. Het maakt traplopen minder inspannend en minder belastend voor spieren en gewrichten. Ook kunt u een extra beugel of trapleuning laten installeren als de huidige trapleuning niet lang genoeg is.

Thuistechnologie

Technologie kan u helpen om langer comfortabel thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een automatische raamopener. Hiermee heeft u weinig kracht nodig om het raam te openen en te sluiten. De opener helpt ook als het raam op een moeilijk bereikbare plek zit. Ook de zonwering kunt u automatiseren. Of installeer een lamp met bewegingssensor. Hierdoor hoeft u niet naar de schakelaar te lopen. De lamp gaat automatisch aan als er iemand in de buurt is. Met een robotstofzuiger blijft uw vloer schoon zonder dat u er maar iets voor hoeft te doen. U stelt zelf in wanneer de stofzuiger aan het werk gaat.

Huistest

Leden van Respectus kunnen gebruik maken van de Huistest. U geeft de verbeterpunten van uw woning aan. Vervolgens kunt u kiezen uit verschillende oplossingen. Zo stelt u eenvoudig uw eigen woonadviesrapport samen. Het rapport kunt u vervolgens eenvoudig downloaden of mailen.

Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning

Voor een aantal aanpassingen, bijvoorbeeld het installeren van een traplift, aanpassen van de WC en/of badkamer, kunt u een beroep op de Wmo-regeling van de gemeente. Medewerkers van de gemeente kunnen u informeren welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Blijverslening

Voor aanpassingen die niet onder de Wmo vallen kunt u wellicht gebruikmaken van de Blijverslening.Het aanpassen van uw woning kan namelijk veel geld kosten. De gemeente heeft daarom de Blijverslening. U leent hiermee tegen een lage rente geld om uw woning aan te passen. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. U vindt het aanvraagformulier op de website van de gemeente. Let op: als huurder moet u voor grotere aanpassingen aan uw woning altijd eerst toestemming vragen aan WoonInvest. Een aanvraag voor het aanpassen van uw woning dient u in via de site van WoonInvest.

GeneratieThuis

GeneratieThuis hield een presentatie over dit thema tijdens de Algemene Ledenvergadering.
Bekijk hier de presentatie en de aanbevelingen.

Terug naar nieuws