Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Leidschendam-Voorburg als proeftuin voor Aardgasvrije Wijken

19-09-2022

Leidschendam-Voorburg komt toch in aanmerking voor de derde ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken. Dat maakte minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bekend in een Kamerbrief naar de Tweede Kamer.

In Leidschendam-Voorburg komt een proeftuin voor thermische energie uit drinkwater. Een zogeheten TED-systeem (thermische energie uit drinkwater) is een installatie die netto warmte aan het drinkwater onttrekt of daar warmte aan afgeeft. Bewoners worden betrokken via een participatietraject. Op verschillende locaties, zoals op school en in een voorbeeldwoning, ervaren zij wat de overstap op schone energie betekent in hun dagelijkse leven. Respectus vindt dit een schone zaak, omdat wij leefbaarheid van harte toejuichen. Ook helpen dergelijke initiatieven aan het verminderen van de energiearmoede. 

Waardevolle aanvulling

Door tien miljoen euro uit het budget van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van 2027 naar voren te schuiven, komen twee projecten, die uit de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Noardeast-Fryslan, alsnog in aanmerking voor de derde ronde van het PAW. Dat schrijft minister De Jonge in de Kamerbrief. Zij waren door de Adviescommissie als ‘reserveprojecten’ aangemerkt, door ‘hun kwaliteit en waardevolle aanvulling aan de portefeuille’. Een opsteker voor onze gemeente.

Proeftuinen 

Een motie van Tweede Kamerleden verzocht De Jonge ruimte te vinden voor de financiering van de projecten die door gebrek aan budget buiten te boot vielen. Dit is nu gelukt, meldt De Jonge. Er resteren nu geen middelen meer om de komende jaren extra projecten toe te laten, schrijft hij. De twee nieuwe proeftuinen voegen zich bij veertien andere proeftuinen uit de derde ronde. Deze veertien werden in maart 2022 al bekend gemaakt, uit 47 aanvragen die bij de adviescommissie binnenkwamen. Het totaal aantal proeftuinen staat nu op 66.

Terug naar nieuws