Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Leidschendam-Voorburg Green Challenge

5-07-2023

Deel één van de Green Challenge LV zit erop. De actie wordt georganiseerd door Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg. Het evenement bestaat uit drie delen. Startbijeenkomst in theater Ludens was eind mei. Vervolgbijeenkomst is 13 september 2023.

Grote opkomst

Een groene en gezonde leefomgeving vindt Respectus erg belangrijk voor alle huurders. Initiatieven zoals de Voorburg Green Challenge moedigen wij daarom graag aan. Ondanks enige vrees over de opkomst vanwege het mooie weer en de UEFA Cup-finale, vulde de zaal zich snel met ruim honderd mensen. Het publiek was divers en tijdens de inloop zong Hanneke Laura het toepasselijke lied 'The times they are changing'. De voorzitter van Stichting Duurzaam LV, Marjan van Giezen, opende de avond en benadrukte de urgentie van duurzaamheid, verwijzend naar Earth Overshoot Day. Ze benadrukte het belang van individuele acties en buurtinitiatieven om de aarde te beschermen. De aanwezigen konden aangeven wat ze al deden op het gebied van duurzaamheid en welke buurtinitiatieven ze eventueel wilden ondersteunen.

Speciale gast

Florian Dirkse, medeoprichter van Ocean Cleanup en Green Miles, was de bijzondere gast tijdens de avond. Hij is actief betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve technologieën en zet zich in voor bewustwording en educatie. Dirkse deelde zijn droom om de wereld rond te zeilen met zijn zelf opgeknapte zeilschip, de Pegasus. Hij vertelde over de strijd tegen plastic in de oceanen en liet aangrijpende beelden zien van de schadelijke gevolgen van plasticvervuiling. Zijn boodschap dat dromen werkelijkheid kunnen worden, inspireerde het publiek.

Steun vanuit de gemeente

Na Dirkse sprak wethouder Marcel Belt over het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid van de gemeente, dat de ondersteuning van ideeën en acties door inwoners stimuleert. Belt benadrukte dat duurzaamheid niet alleen gaat over klimaatverandering, maar ook over gaswinning, afval en biodiversiteitsverlies. Hij riep de aanwezigen op om zich actief in te zetten voor duurzaamheid in hun eigen buurt en bood ondersteuning aan vanuit de gemeente.

Bewoners aan het woord

Twee inwoners deelden hun succesverhalen over buurtacties. Jamila Ben Meftha vertelde over de Verzetsheldenbuurt. Buurtbewoners werkten hier samen aan de aanleg van een bijenhotel, bomen, een bloemenweide, een Tiny Forest en het onderhoud van het plantsoen. Sander Aukema sprak over de buurtactie Duursaam Damsigt, waar inwoners gezamenlijk zonnepanelen inkochten, deelauto's gebruiken en energiescans uitvoerden. Beide initiatieven werden ondersteund door de gemeente en waren succesvol in het betrekken van de buurt.

Afsluiting

De avond eindigde met een samenvatting door dagvoorzitter Marjan van Giezen, waarin ze de energie van de presentatoren en de actieve deelname van het publiek prees. Een zeer geslaagde avond dus!

Vervolgbijeenkomst 13 september

Stichting Duurzaam LV hoopt dat deze avond mensen zal inspireren om met elkaar aan de slag te gaan om duurzaamheid te bevorderen. Daartoe zal er op 13 september een vervolgbijeenkomst worden georganiseerd voor iedereen die, samen met andere inwoners, een duurzaamheidsthema wil uitwerken in mogelijke concrete acties. Bijvoorbeeld door gezamenlijk een klimaattafel in de buurt te organiseren, energie te besparen, of een groen-adoptieproject op te zetten. Houd de website van Green Challenge in de gaten voor meer info.

Terug naar nieuws