Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Meer huurders met lage inkomens krijgen recht op huurtoeslag

22-03-2023

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel maakt de huurtoeslag eenvoudiger en beschikbaar voor een grotere groep huurders met een laag inkomen.

Huurtoeslag eenvoudiger

Minister De Jonge: ‘Veel mensen die in een sociale huurwoning wonen, zijn voor het betalen van hun huur deels afhankelijk van huurtoeslag. Helaas zijn er ook huurders met een laag inkomen die noodgedwongen aangewezen zijn op een huurwoning in de vrije sector en hierdoor geen recht hebben op toeslag. Met deze maatregelen vereenvoudigen we de toeslag en krijgen meer huurders met een laag inkomen recht op huurtoeslag. Zo helpen we hiermee alle huurders met een laag inkomen via de huurtoeslag.’

Het wetsvoorstel Vereenvoudiging van de huurtoeslag bevat de volgende veranderingen:

  • Verlagen van de leeftijdsgrens voor volledige huurtoeslag van 23 naar 21 jaar.
  • Afschaffen van de maximum huurgrenzen als voorwaarde voor huurtoeslag.
  • Afschaffen van subsidiëring van servicekosten.
  • Verhoging maandelijkse eigen bijdrage met € 4. 

Verlagen leeftijdsgrens en afschaffen maximum huurgrenzen

Door het verlagen van de leeftijdsgrens naar 21 jaar is deze grens gelijk met de leeftijdsgrens van andere regelingen en komen jongeren eerder in aanmerking voor huurtoeslag. De maximale huurgrens wordt afgeschaft waardoor meer huurders met een laag inkomen, maar een te hoge huur, in aanmerking komen voor huurtoeslag. 
Het eerdere plan om over te stappen naar een systeem met genormeerde huren wordt niet doorgevoerd na advies van de Raad van State. De werkelijke huur, in combinatie met het inkomen, blijft bepalend voor de toekenning van huurtoeslag.

Geen vergoeding servicekosten en verhoging eigen bijdrage

Om de uitvoering van de huurtoeslag te vergemakkelijken, schaft het kabinet de vergoeding voor servicekosten af. Hierdoor hoeven er minder gegevens uitgevraagd en gecontroleerd te worden. Daarnaast gaat de maandelijkse eigen bijdrage van de huurtoeslag met € 4 omhoog.

116.000 nieuwe ontvangers huurtoeslag

Op dit moment ontvangen circa 1,5 miljoen huishoudens huurtoeslag. Door de vereenvoudiging van de huurtoeslag komen hier 116.000 nieuwe instromers bij. Zij hebben in de huidige situatie geen recht op huurtoeslag en gaan er gemiddeld € 172 per maand op vooruit. Voor ruim 1 miljoen huishoudens gaat de huurtoeslag met een klein bedrag omlaag. Dit is gemiddeld zo’n € 10 per maand. Met de invoering van dit wetsvoorstel wordt het huurtoeslagbudget met ruim 150 miljoen euro verhoogd.

Let op: De nieuwe regels moeten per 2024 ingaan, met een overgangsperiode van vijf jaar. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het wetsvoorstel.

Terug naar nieuws