Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Meldpunt goed verhuurderschap

10-07-2023

De nieuwe Wet goed verhuurderschap introduceert een landelijke norm voor goed verhuurderschap. De wet trad op 1 juli 2023 in werking. Gemeenten kregen bevoegdheden om ongewenste vormen van verhuurderschap te voorkomen en tegen te gaan.

Wet goed verhuurderschap

Huurders krijgen steeds vaker te maken met ongewenste situaties, zoals discriminatie en intimidatie. En huisjesmelkers en ander ongewenst verhuurgedrag, maken het voor velen lastig een geschikt huis te vinden. Met de invoering van de Wet goed verhuurderschap kan de gemeente kiezen voor het invoeren van een verhuurvergunning. Het wordt dan verboden om te verhuren zonder zo’n vergunning.

Leidschendam-Voorburg

Respectus vindt een goede woonsituatie erg belangrijk. Daarom wijzen wij onze leden graag op het ‘Meldpunt goed verhuurderschap’. De gemeente stelde dit meldpunt in naar aanleiding van de nieuwe wet. Huurders kunnen hier anoniem en gratis misstanden melden. Wethouder Wonen Bianca Bremer: ‘Op deze manier kunnen we onder meer woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten in onze gemeente beter beschermen.’

Meldpunt

Ongewenst verhuurderschap komt dus steeds vaker voor. Tot op heden vooral in de grotere steden. Huurders vinden het vaak lastig om weestand te bieden. In Leidschendam-Voorburg zijn er nog geen aanwijzingen dat misstanden op grote schaal voorkomen. Als huurders toch te maken krijgen met ongewenst verhuurgedrag, kunnen zij dit anoniem en gratis melden bij het meldpunt. Na een melding wordt bekeken of het noodzakelijk is om handhaving op te schroeven en de verhuurvergunning in te voeren. Het meldpunt is ondergebracht bij het Meldpunt Openbare Ruimte en is bereikbaar via de website van de gemeente.

Terug naar nieuws