Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Met deze tips bespaart u eenvoudig geld

3-05-2022

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Daarom geeft Respectus u een aantal tips! 

De gebruikelijke tips kent u wel: laat het licht niet aanstaan in kamers waar u niet bent, of douche wat korter. Maar wist u dat opladers van elektronische apparaten energie blijven gebruiken als het apparaat vol is? Trek opladers daarom uit het stopcontact wanneer uw apparaten klaar zijn met laden.

Elektronische apparaten

Over elektronische apparaten gesproken, let bij het kopen altijd goed op het energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met een A-label zijn het zuinigst. Na de aankoop is onderhoud belangrijk. Koelkasten en vriezers kunnen bijvoorbeeld gaan lekken, met veel energieverspilling tot gevolg. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de sluitstrips op uw koelkast goed sluiten. Deze strips zorgen ervoor dat de koele lucht niet kan ontsnappen uit uw koelkast.

Tochtstrips

Het omgekeerde geldt voor de rest van het huis. Hier is het juist de warme lucht die u wilt vasthouden. In veel huizen ontsnapt warme lucht naar buiten via de ramen en deuren. Bijvoorbeeld via de brievenbus. Dit kunt u tegengaan door tochtstrips te plaatsen. Deze strips zorgen ervoor dat de warme lucht binnen blijft. Hierdoor kunt u de thermostaat wat lager zetten, waarmee u kosten bespaart. Ook door het sluiten van de gordijnen verliest u minder warmte. Let alleen wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Zo kunt u zonder te verbouwen toch de isolatie van uw huis verbeteren!

Wassen en drogen

Ook bij het wassen valt veel te besparen. Probeer zo veel mogelijk met een volle trommel te wassen. Dit is efficiënter dan verschillende losse wasjes. Hiermee bespaart u water en energie. Gebruik ook zo veel mogelijk de eco-stand op uw wasmachine. In deze stand duurt de wasbeurt een stuk langer, maar er wordt wel minder warm water verbruikt. Laat uw kleren na het wassen buiten drogen in plaats van in de droger. Drogers gebruiken namelijk veel energie. Was die u strijkt hoeft ook niet helemaal droog te zijn. Het is namelijk makkelijker om te strijken als de was nog een beetje vochtig is. Hierdoor hoeft u de droger en het strijkijzer minder lang te gebruiken.

Terug naar nieuws