Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Nieuwe woningen in Oranjekwartier

10-12-2021

WoonInvest heeft besloten 96 woningen in het Oranjekwartier te vervangen. Het gaat om woningen in de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat in Voorburg.

Een belangrijk onderdeel van dit besluit is de garantie dat alle bewoners terug kunnen keren in een passende nieuwbouwwoning in de wijk. De andere optie was om groot onderhoud uit te voeren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit zal resulteren in mindere kwaliteit van de woningen. Daarom heeft WoonInvest besloten de huizen te vervangen. Het kost ongeveer evenveel geld om de huizen te vervangen in plaats van op te knappen.

Directeur-bestuurder Peter van Heeswijk: ‘Wij realiseren ons goed dat het voor de bewoners pijnlijk is dat ze hun woning moeten verlaten. Er is echter geen sprake van haast. De komende maanden staan vooral in het teken van het persoonlijk begeleiden van de bewoners. Samen met de bewonerscommissie en huurdersvereniging Respectus stellen we een sociaal plan op. Ook kan een groep bewoners meedenken over de definitieve nieuwbouwplannen. Pas als deze plannen klaar zijn en alle bewoners een nieuwe (tijdelijke) huurwoning hebben gevonden gaan we over tot sloop. Naar verwachting is dat medio 2023.’

Alle betrokken bewoners zijn op de hoogte gebracht. De bewoners wisten al dat er sinds januari 2019 onderzoek werd gedaan naar de toekomst van hun woning. De huidige woningen zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd en vertonen de typische gebreken uit deze bouwperiode. Zo is er last van tocht, vocht en geluid.

Door participatie kunnen de huidige bewoners, Respectus, omwonenden en de gemeente Leidschendam-Voorburg meedenken over de nieuwbouw en de kwaliteit van de nieuwe woonomgeving. Wat al vast staat is dat de karakteristieke uitstraling van ‘het Tuindorp’ behouden blijft.

Respectus gaat met WoonInvest en de bewonerscommissie in overleg over het Sociaal Plan voor de betreffende straten in het Oranjekwartier. Hierover volgt nog nadere berichtgeving.

Meer informatie over dit project genaamd ‘Project Emma’ is hier te vinden.

Bron: wooninvest.nl

Terug naar nieuws