Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Nieuwe woonafspraken voor 2023

23-12-2022

Op de drempel van een nieuw jaar heeft Huurdersvereniging Respectus mede de prestatieafspraken ondertekend met de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Andere ondertekenaars waren WoonInvest, gemeente Leidschendam-Voorburg, Vidomes en de Huurdersraad Vidomes (De nieuwe afspraken werden getekend door Sylvie Seubert (Huurdersraad Vidomes), Carina Mens (Huurdersvereniging Respectus), Bianca Bremer (wethouder wonen), Peter van Heeswijk (WoonInvest) en Daphne Braal (Vidomes)). De partijen maakten hiermee afspraken over langer zelfstandig wonen, betaalbaarheid van woningen, beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.

De afspraken zijn een aanvulling op al bestaande afspraken over sociaal wonen, die elk jaar worden vastgelegd.

Volgens wethouder Bianca Bremer (wonen) is er werk aan de winkel: ‘De woningnood is hoog, de wachtlijsten zijn lang, we moeten samen de handen uit de mouwen steken om zo snel mogelijk meer woningen te realiseren.’

Voorzitter Carina Mens van Respectus ziet dat de woningcorporaties voor grote opgaven staan: ‘Daarbij is het onze taak als vertegenwoordiging van de huurders om de vinger aan de pols te houden.’

Extra woonruimte

Samen met zorg- en welzijnspartners gaan de partijen in 2023 de behoefte peilen en plannen uitvoeren op het gebied van wonen en zorg.

Komend jaar moeten er in Leidschendam-Voorburg ook meer woningen dan in 2022beschikbaar komen voor statushouders. Omdat ook reguliere woningzoekenden en inwoners uit een zorginstelling wachten op een woning, werken de vijf partijen samen om extra woonruimte geschikt te maken voor deze doelgroepen.

Flexwoningen en huurkorting

Om meer woningen (tijdelijk) beschikbaar te maken, hebben partijen afgesproken prioriteit te geven aan het realiseren van flexwoningen.

Via de wet Tijdelijke Huurkorting kunnen de woningcorporaties bovendien de huurprijs van hun sociale huurwoningen verlagen of bevriezen voor huurders die daarvoor in aanmerking komen.

Wijk(veiligheids)plannen

De partijen bepalen samen in welke aandachtswijken een gezamenlijk wijkplan noodzakelijk is voor een betere leefbaarheid. Een voorbeeld van zo’n wijkplan is het programma Sterk voor Noord. Ook wordt gewerkt aan wijkveiligheidsplannen.

Duurzamer

De woningcorporaties gaan de komende jaren woningen met energielabels E, F en Gen hoge energielasten versneld duurzamer maken. Ook plaatsen Vidomes en WoonInvest de komende jaren zonnepanelen.

Terug naar nieuws