Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Rookmelder verplicht in 2022

8-04-2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Op iedere verdieping moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Als huurder bent u mogelijk deels verantwoordelijk voor de rookmelders.

Waarom?

Voor nieuwe en gerenoveerde woningen is het plaatsen van een rookmelder al verplicht. Dat geldt dus vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande woningen. Het streven is om de jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand te voorkomen.

Waar moet een rookmelder hangen?

Op een zolder of in een kelder waar u niet woont hoeft geen rookmelder te komen. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. En in kamerwoningen zoals in studentenhuizen, is straks in iedere kamer een rookmelder verplicht. De verplichting per 1 juli komt door een aanpassing van het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan alle voorschriften waaraan een veilige woning moet voldoen.

Wie is verantwoordelijk?

In de eerste plaats is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. WoonInvest is hier daarom druk mee bezig. Daarnaast is de verhuurder in principe verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen. Maar hierover kunt u andere afspraken maken, bijvoorbeeld in de huurovereenkomst.

Wat als de rookmelder ontbreekt?

Het ontbreken van een rookmelder kan vanaf 1 juli gelden als gebrek. De verhuurder moet gebreken herstellen. Gebeurt dit niet, dan kan de huurder mogelijk huurverlaging krijgen. Daarnaast lopen verhuurders het risico op een boete vanuit de gemeente.

Terug naar nieuws