Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Sociale huren stijgen

23-02-2022

De huren in de sociale sector mogen in 2022 met 2,3 procent stijgen. Tenzij huurders een relatief lage huur hebben, of op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Voor deze groepen geldt een hogere huurverhoging.

De eventuele huurverhogingen zullen pas na 1 juli 2022 ingaan. Tot dan mogen de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden. Daarnaast mag de huur na verhoging niet boven de maximale huurprijsgrens van de woning komen. De maximale huurprijsgrens van de woning wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel. Hierbij wordt onder andere naar de WOZ-waarde van de woning gekeken. Vergeet deze WOZ-waarde daarom niet te controleren. Lees hier meer over het controleren van de WOZ-waarde. Hoe u de WOZ-waarde kunt controleren, staat op de website van de Rijksoverheid (WOZ-waardeloket).

Lage huur?

Voor huurders van een sociale huurwoning met een maandhuur onder de driehonderd euro geldt een maximale verhoging van 25 euro.

Inkomensafhankelijke verhoging

Er geldt een forse inkomensafhankelijke huurverhoging voor huurders met een iets hoger inkomen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. Het gaat om een verhoging van maximaal vijftig of honderd euro van de maandhuur. De verhoging van 50 euro geldt voor eenpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf €47.948,- en meerpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf €55.486,-. De verhoging van honderd euro geldt voor eenpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf €56.527,- en meerpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf €75.369,-. Een volledig overzicht vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bron: woonbond.nl & rijksoverheid.nl

Terug naar nieuws