Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Spoel uw kranen door na de vakantie!

22-08-2023

Langer dan een week op vakantie geweest? Vergeet niet uw kranen door te spoelen. Zo bent u verzekerd van een goede waterkwaliteit en voorkomt u ziektes.

Stilstaand water

Als u een tijdje afwezig bent geweest, staat het water in uw kranen stil. Dit kan de kwaliteit van het drinkwater beïnvloeden. Vooral tijdens warme zomers is er een kans dat er bacteriën, zoals legionella gaan groeien. Daarom is het verstandig om na uw vakantie de kranen goed door te spoelen.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die in het water zit, ook in leidingwater. Deze bacterie groeit in water dat stilstaat, warm is, of waarin roest, kalk of vuil aanwezig is. Als het water weer begint te stromen, komen er hele kleine druppeltjes in de lucht. Het is schadelijk om deze druppeltjes in te ademen. Over het algemeen is de kans om besmet te raken klein. De meeste mensen worden er niet ziek van. Sommige mensen kunnen griepachtige klachten krijgen. In zeldzame gevallen kan het leiden tot longontsteking (Veteranenziekte). Als u denkt dat u besmet bent met legionella, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.

Wat u moet doen

Spoel eerst uw toilet door. Draai daarna alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open en laat het water stromen. Let erop dat het water niet vernevelt. Houd bij het spoelen van de douchekop de kop onderwater in bijvoorbeeld een emmer. Als dat niet lukt, kunt u de douchekop dichtbij het afvoerputje houden. Of verwijder de sproeikop van de slang. Dit voorkomt dat u de waterdamp inademt.

Gebruik het water

Tijdens het doorspoelen kunt u het water opvangen in emmers. Gebruik dit water om de planten water te geven of om uw huis schoon te maken. Zo gaat er geen water verloren!

Bron: WoonInvest.nl

 

Terug naar nieuws