Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Sterk voor Noord: Kind naar Gezonder Gewicht

10-03-2022

In het kader van het versterkingsprogramma voor Leidschendam-Noord, waarin ook Respectus meedenkt, gaat de gemeente samen met partners aan de slag met de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’. 

Hierbij is er specifieke aandacht voor kinderen met overgewicht of obesitas en hun persoonlijke omstandigheden. De gemeente voert de plannen uit samen met stichting JOGG, GGD Haaglanden en JGZ ZHW. Kind naar Gezonder Gewicht is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Er is één centrale zorgverlener die uitzoekt of er problemen spelen die het overgewicht veroorzaken. Bijvoorbeeld schulden of werkloosheid binnen het gezin. De zorgverlener betrekt vervolgens de juiste professionals uit het zorg- en sociaal domein. Een aanpak die perfect aansluit bij het programma Sterk voor Noord. 

Paul Derks, voorzitter van Respectus, is lid van de werkgroep ‘Versterkingsprogramma voor Leidschendam-Noord’. Deze werkgroep is onderdeel van het programma Sterk voor Noord. Respectus moedigt de aanpak daarom graag aan.

Sterk voor Noord

Wethouder Juliette Bouw: ‘We willen dat alle kinderen in onze gemeente een goede start krijgen. Opgroeien in Leidschendam-Noord betekent nu nog dat je minder kansen hebt. Dat moet veranderen. Door in te zetten op concrete acties op het gebied van een gezonde leefstijl werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen in de toekomst. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht sluit hier perfect bij aan.’

Centrale zorgverlener

Er speelt vaak meer dan alleen de voeding of gebrek aan beweging wanneer een kind overgewicht heeft, is de ervaring van jeugdverpleegkundigen. Anke Erkelens-van Hest, jeugdverpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg: ‘Het overgewicht kan komen door problemen in de familie of pesterijen, maar het kan ook komen door culturele verschillen. Het is belangrijk dat we hun persoonlijke omstandigheden begrijpen. Het is een laagdrempelige aanpak. We gaan naar het gezin toe en delen ervaringen met elkaar, praten over opvoeding, praktische gezinsdingen. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en bouwen zo een vertrouwensband op.’

Sinds januari dit jaar zijn er jeugdverpleegkundigen als centrale zorgverlener aan de slag op basisschool de Springplank, basisschool De Margriet en basisschool de Tandem.

Meer informatie vindt u op de website van de aanpak.

Bron: lv.nl & kindnaargezondgewicht.nl

Terug naar nieuws