Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Thuis blijven wonen

28-01-2022

Lekker lang vertrouwd zelfstandig thuis blijven wonen. Dat is wat de meeste mensen willen. Ook de overheid stuurt hier sterk op aan. Veel ouderen wonen ook zelfstandig. Maar op een gegeven moment is er toch hulp nodig in uw dagelijks leven. Hoe werkt dat?

Mantelzorg

U krijgt moeite met zwaar huishoudelijk werk, traplopen of douchen. Vaak wordt er dan in eerste instantie veelal hulp geboden door familie, vrienden of buren. Deze ondersteuning heet mantelzorg. Wanneer deze mantelzorg niet meer voldoende is, hoe werkt het dan?

Wetten

De zorg in Nederland is zo georganiseerd dat er voor ouderen beroep kan worden gedaan op drie wetten. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Zorgverzekeringswet. En de Wet langdurig zorg (Wlz).

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Op het moment dat het thuis moeizaam gaat, kunt u bij de gemeente vragen om hulp, begeleiding en ondersteuning. Dit kan iemand zijn die u helpt bij het huishouden. Dit kan alleen als u aan bepaalde criteria voldoet. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg

Persoonlijke zorg en verpleging valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit houdt in dat u de kosten vergoed kunt krijgen vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. De Wet langdurige zorg is er voor mensen die de hele dag (24 uur) intensieve zorg en/of toezicht nodig hebben. Deze drie wetten zijn eigenlijk de ‘potjes’ met geld waaruit de zorg bekostigd kan worden die u nodig heeft.

Leidschendam-Voorburg

Wilt u een hulpmiddel of voorziening aanvragen zoals een scootmobiel of rolstoel? Of heeft u hulp nodig bij het schoonhouden van uw huis? Dan kunt u zich aanmelden voor een gesprek met de gemeente. Heeft u behoefte aan advies, informatie of hulp? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Servicepunt.

Regelhulp

Een handige wegwijzer naar zorg en ondersteuning is de website regelhulp. Deze website van de overheid biedt een overzicht van zorg en ondersteuning. De site richt zich op jongeren en volwassenen met een ziekte, beperking of psychische aandoening. Situaties in het gewone, dagelijkse leven zijn het uitgangspunt.

Initiatieven

Ook zijn er in Nederland een heleboel initiatieven waar u een beroep op kunt doen. Bijvoorbeeld voor het vervangen van een lampje. Dit kan natuurlijk door uw buurman of familielid gedaan worden. Maar als u de buurman niet kent en uw familie woont ver weg zijn er website zoals wehelpen.nl of nlvoorelkaar.nl. Op deze sites komen mensen die hulp zoeken en mensen die hulp willen bieden samen. U kunt gratis een hulpverzoek plaatsen. Het gaat om incidentele hulp en lichte klusjes.

Bron: woonz.nl & lv.nl

Terug naar nieuws