Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Tijd voor aanvraag bij Tijdelijk Noodfonds Energie

9-02-2024

Respectus wijst u graag op het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024. Dit fonds betaalt een deel van uw energierekening, als u binnen de voorwaarden valt. Dien vóór 31 maart 2024 een aanvraag in om uw financiële zorgen te verlichten.

Wat is het Noodfonds?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief om hulp te bieden wanneer uw rekening voor gas, warmte en elektriciteit erg hoog is in verhouding tot het inkomen van de volwassenen in uw huishouden. Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL en wordt ondersteund door de Rijksoverheid. Het helpt u om energieschulden te voorkomen.

Wat zijn de voorwaarden?

U ontvangt financiële steun als uw:

  • huishouden een contract voor gas, stroom of stadswarmte heeft op naam van een persoon uit het huishouden (het maakt niet uit welke energieleverancier uw huishouden heeft).
  • huishouden een bruto-inkomen heeft van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat is een bruto-inkomen per maand lager dan 3.200, - (alleenstaande) of 4.480, - (samenwonend). Dit bedrag is inclusief 8% vakantiegeld.
  • energiekosten van uw leverancier hoger dan 8 tot 10% van het bruto-inkomen per maand zijn.

Gelden deze voorwaarden voor u? Tot en met 31 maart 2024 kunt u een aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds zal zes maanden vanaf uw aanvraag steun geven. Welk deel het Noodfonds betaalt is afhankelijk van uw energierekening, uw inkomen per maand en uw woonsituatie. Wilt u zeker weten of u in aanmerking komt? Doe eerst de situatiecheck. Deze kunt u vinden op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Kijk hier voor de website van het Noodfonds

Hoe werkt het?

U kunt de financiële tegemoetkoming aanvragen via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie op uw computer, of via de app op uw mobiele telefoon. De aanvraag neemt ongeveer een half uur in beslag. Het Noodfonds stuurt uw aanvraag door naar uw energieleverancier, die de gegevens zal controleren. U zult de uitslag ontvangen via een email. Zodra de aanvraag is goedgekeurd verlaagt de energieleverancier uw energierekening. Het geld wordt dus niet vanuit Noodfonds op uw rekening gestort. Het is de energieleverancier die de toelage rechtstreeks in mindering brengt op uw maandelijkse energierekening.

Versoepeld

Bij de heropening van de aanvragen op 22 januari heeft het Noodfonds binnen een dag meer dan 17.000 aanvragen ontvangen. Dat er zeventien keer meer aanvragen waren op de eerste dag dan een jaar geleden komt doordat de regeling is versoepeld. Meer mensen komen in aanmerking voor het Noodfonds.

Terug naar nieuws