Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Tips voor een koelere woning

19-08-2020

Het is de laatste tijd erg warm geweest in Nederland, waarbij weerrecords zijn verbroken. Zo’n tropische periode komt steeds vaker voor. Het is daarom handig goed voorbereid te zijn op een volgende hittegolf. Wij geven u een aantal tips om uw woning koeler te maken tijdens een warme periode. En denk ook eens aan het budget voor WoonIdeeën van Respectus, die u kunt inzetten voor een groenere omgeving.

U denkt wellicht dat u in een goed geïsoleerde woning weinig last hebt van hitte, maar dat is niet per se waar. Een goed geïsoleerde woning warmt langzamer op, maar als deze eenmaal warm is, koelt hij ook langzamer weer af. Als het dan niet mogelijk is om goed door te luchten in de nacht, dan duurt het tot ver na de hittegolf voordat de woning weer is afgekoeld

Zomernachtventilatie

Tijdens een hittegolf is het lastig om de woning af te laten koelen. Na een aantal warme dagen is alles in het huis opgewarmd. Toch zakt de temperatuur ’s nachts vaak snel. Vlak voor zonsopgang is het het koelst. Zet daarom ’s avonds en ’s nachts ramen en deuren zo wijd mogelijk tegen elkaar open, als dat kan. Dat heet zomernachtventilatie. Sluit alle deuren en ramen vroeg in de ochtend. Sluit ook de bovenlichtjes en ventilatieroosters, en zet het ventilatiesysteem uit als dat kan.

Hitte buiten de woning houden

Om te zorgen dat uw woning niet (steeds weer) opwarmt, is het belangrijk om te voorkomen dat zonnestraling op het glas valt en naar binnen komt. Voorwerpen waar de zon op valt, zoals het glas zelf, maar ook gordijnen meubels en de vloer, warmen door zonnestraling op en gaan de warmte weer afgeven aan de binnenlucht. Daarom is zonwering aan de buitenkant beter dan aan de binnenkant. Zorg dat er geen zon op het glas komt. Als je geen buitenzonwering hebt, hang dan aan de buitenkant een laken voor de ramen of span een schaduwdoek, zet een parasol voor het raam, of maar geïmproviseerde luiken van hout of karton. Sluit ook de gordijnen, luxaflex e.d. aan de binnenkant.

Hoe meer stenen in de omgeving hoe moeilijker het is om hitte tegen te gaan. Stenen houden namelijk heel goed warmte vast en stralen die uit als de temperatuur in de avond zakt. Heeft u een beganegrondwoning en veel tegels in de tuin, dan kunt u deze eventueel verwijderen. Bomen, planten en gras helpen om de omgeving koeler te maken. Ook een geveltuin helpt om de woning koel te houden.

Bereid u voor op de volgende hittegolf

Zoals gezegd, buitenzonwering werkt het beste. Maar voor bevestiging van uitvalschermen, markiezen en luiken heeft u toestemming van de verhuurder nodig. Woont u op de begane grond of heeft u een balkon, dan kunt u ook bladverliezende klimplanten laten groeien langs een pergola of hoge horizontaal gespannen draden, zodat u een bladerdak creëert in de zomer en zon hebt in de winter.

Ga in gesprek over hittestress

Hittestress is slecht voor uw gezondheid. Kijk of het mogelijk is om de omgeving minder stenig te maken: stenen eruit, planten erin. Wordt er binnenkort gerenoveerd, kijk dan eens wat naast isolatie de mogelijkheden zijn, zoals dakoverstek, een groen dak en zonwerend glas. Ga in gesprek met uw buren, uw verhuurder of de gemeente over de mogelijkheden om uw huis, complex en omgeving hittebestendiger te maken. Denk aan ramen die wijd open kunnen, buitenzonwering en planten in uw tuin en in de plantsoenen.

WoonIdee via Respectus

Denk ook eens aan ons budget voor een WoonIdee. Kijk op de website van Respectus voor de mogelijkheden om budget aan te vragen voor bijvoorbeeld mooie plantenbakken of een gezamenlijke tuin- en opruimdag.

Op de site van MilieuCentraal is meer informatie te vinden over het koel houden van je woning.

(Bron: Woonbond.nl)

Op de foto de woningen aan de Elzendreef: zonneschermen aan de buitenzijde en groen in de omgeving helpen de woonomgeving koeler te houden.

Terug naar nieuws