Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Verduurzaming 1.150 woningen

14-12-2023

WoonInvest verduurzaamt 1.150 woningen in Voorburg en Leidschendam. Respectus juicht dit toe omdat het meer comfort voor huurders oplevert en de energielasten bij normaal gebruik dalen.  

Prestatieafspraken

In de prestatieafspraken tot en met 2025 is vermeld dat na het uitvoeren van maatregelen op het gebied van duurzaamheid de woonlasten van huurders gemiddeld minimaal gelijk blijven of dalen. Dit moeten de woningcorporaties borgen. Momenteel zijn vijf projecten in Voorburg en Leidschendam om woningen naar gemiddeld energielabel B te brengen in uitvoering of in voorbereiding. De woningen krijgen mechanische ventilatie, isolatiemaatregelen en HR++-glas. 

Klaverweide en De Tol

Het verduurzamen van de woningen aan de Klaverweide in Voorburg is in volle gang, waarbij de aannemer tegelijkertijd ook gepland onderhoudswerk doet. De voorbereidingen van het project aan De Tol in Leidschendam zijn afgerond en de verduurzaming van de woningen is daar gestart. Bij drie andere projecten wordt samen met bewoners gekeken naar de beste opties voor onderhoud en verduurzaming

Drie projecten in voorbereiding

In Voorburg onderzoekt de corporatie de onderhouds- en duurzame verbetermaatregelen voor de Van Faukenbergestraat en -plein, de Van Barbansonstraat en Van Beijerenstraat. Dit geldt ook voor de Van Everdingenstraat, Hartzstraat en Savallelaan in Voorburg. Voor de Burgemeester Velthuysenlaan en de Caan van Necklaan in Leidschendam staat de voorbereiding voor renovatie, verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid op de agenda. Samen met de bewoners wordt momenteel gekeken naar de beste opties.  Alle projecten moeten in 2026 klaar zijn. Aan het eind van dat jaar moet het doel van ‘gemiddeld energielabel B’ zijn gehaald.

Eind 2026 energielabel B

Totaal zijn bij 1.676 woningen maatregelen nodig, zodat eind 2026 alle WoonInvest-woningen gemiddeld energielabel B hebben. Per woning of woongebouw beoordeelt de corporatie welke aanpassingen nodig zijn om het gewenste rendement te behalen. Respectus verneemt de stand van zaken in de reguliere overleggen. De verduurzamingsmaatregelen zijn onderdeel van de energietransitie. Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarvoor moet nog heel wat gebeuren. De woningcorporaties overleggen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag over de opties. Respectus neemt deel aan de gesprekken. 

Strategische visie

Daarnaast kijkt WoonInvest naar de staat van het totale woningbezit. Kunnen sommige complexen na 2050 nog voortbestaan? Dit is een relevante vraag. Investeren in complexen die niet toekomstbestendig zijn, is (maatschappelijk) geld weggooien. De energietransitie vraagt dus om een strategische visie op een totaal woningbezit. WoonInvest werkt aan de plannen om in 2050 CO2-neutraal te zijn.’ Respectus houdt de vinger aan de pols.

 

 

Terug naar nieuws