Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Vragen over brandveiligheid

5-07-2022

Heeft u vragen over brandveiligheid. De brandweer heeft een website met allerlei tips. Respectus wijst u bijvoorbeeld op de checklist over brandveilig wonen om te kijken hoe brandveilig uw woning is.

QR-code

Via de QR-code vindt u allerlei folders over brandveiligheid. Bijvoorbeeld een folder over brandveilig wonen, of een folder over brandveilig klussen. U scant de QR-code met de camera van uw mobiele telefoon. Of klik hier om de folders te bekijken.

respectus-brandweerqr.jpg

Drie minuten

Het voorkomen van een woningbrand, met rookmelders bijvoorbeeld, is natuurlijk het beste. Maar wat als er toch brand uitbreekt? U heeft vaak maar drie minuten de tijd om uw woning veilig te verlaten. Tot de brandweer er is, bent u op uzelf aangewezen. Het is daarom goed om te weten wat u moet doen.

Wat te doen?

Het is belangrijk om kalm te blijven. Waarschuw uw huisgenoten en verlaat daarna via de kortste weg uw woning. Houd hierbij deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer. Hier is namelijk het langst frisse lucht. Controleer nadat u de woning heeft verlaten of iedereen buiten is. Bel daarna 112 en geef uw naam en adres. Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Rookmelders

Om de brandveiligheid te vergroten zijn rookmelders sinds 1 juli verplicht in iedere woning. Het streven is om de jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand te voorkomen. U leest meer over de nieuwe regels in dit eerdere bericht van Respectus.

Terug naar nieuws