Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Wat betekent het regeerakkoord voor huurders?

20-12-2021

In het regeerakkoord staan veel plannen die belangrijk zijn voor huurders en woningzoekers. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Verhuurderheffing

De verhuurderheffing wordt afgeschaft. In plaats van deze belasting die de corporaties jaarlijks afdragen, moeten er bindende afspraken komen. Deze afspraken gaan over de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie en verduurzaming.

Minister

Er komt een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De Tweede Kamer wilde al langer een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In maart vorig jaar nam een meerderheid in de Kamer een voorstel hiertoe aan. Deze nieuwe minister gaat gemeenten en provincies helpen woningbouwlocaties te bepalen. 

Huurtoeslag

Er komt een omvorming van de huurtoeslag. In ieder geval gaat de maximale huurprijs voor aanvragen van huurtoeslag niet meer gelden. Nu worden huurders met een hoge huur en laag inkomen uitgesloten van huurtoeslag. Daarnaast wil het kabinet gaan werken met normhuren. De hoogte van de huurtoeslag hangt dan niet af van de huurprijs, maar van de normhuur die hoort bij een bepaald inkomen. Huurders met een laag inkomen en hoge huur kunnen er hierdoor op achteruit gaan.

Huurverhoging

Er wordt gesproken over het verhogen van huurprijzen voor middeninkomens in een sociale huurwoning tot de marktconforme huur. Simpelweg wordt de huurprijs daarbij bepaald door wat de huurder – ofwel de markt – wil betalen. Het gaat hierbij om huurwoningen waarvoor de huurprijs geliberaliseerd is (dus met een huurprijs boven de € 752,33 in 2021). Dat kan betekenen dat deze middeninkomens meer huur moeten gaan betalen.

Bron: Woonbond.nl

Terug naar nieuws