Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Wat betekent Prinsjesdag voor huurders?

22-09-2023

Als koopkrachtmaatregel voor de laagste inkomens, verhoogt het kabinet de huurtoeslag met ruim € 30 per maand voor 1,5 miljoen huishoudens. Ook komt meer geld voor de bouw van betaalbare woningen. Het gaat om plannen, dus zaken kunnen nog veranderen.

Huurtoeslag omhoog

In de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde gaat de huurtoeslag in 2024 gemiddeld met € 34 per maand omhoog. Het kabinet maakt hier jaarlijks € 750 miljoen voor vrij. De stijging van de huurtoeslag moet huishoudens met een laag inkomen extra steun geven in dure tijden. Daarnaast bereidt minister De Jonge wetgeving voor waardoor circa 116.000 huishoudens voor het eerst recht krijgen op huurtoeslag.

Meer betaalbare woningen

Er is veel behoefte aan woningen. Tot en met 2030 moeten er 981.000 woningen bij komen. Hiervan moet twee derde betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. De gestegen bouwkosten en hypotheekrente maken de bouwopgave nog lastiger dan die al was. Om toch genoeg woningen te kunnen bouwen, neemt het kabinet nu maatregelen. Er komt meer geld beschikbaar om betaalbare woningen te bouwen.

Geen stilstand

Minister de Jonge: ‘Te veel mensen hebben hoge maandelijkse lasten en kunnen geen betaalbare woning vinden. Daar komt bij dat onze bevolking de komende jaren groeit én de omstandigheden om te bouwen niet makkelijker zijn geworden. We kunnen ons op het gebied van volkshuisvesting geen stilstand permitteren. Onze taak is fors; tot en met 2030 moeten er 981.000 woningen bij komen, waarvan twee derde betaalbaar voor mensen met een laag- of middeninkomen. Daarom blijven we ook komend jaar met meer tempo en meer regie doorbouwen en werken we aan het verbeteren van de betaalbaarheid.’

Reactie Woonbond

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. Zij noemen de verhoging van de huurtoeslag ‘het enige lichtpuntje’. Over de verhoging zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: ‘Dat is nodig en goed nieuws, maar het is teleurstellend en zorgelijk dat dit het enige lichtpunt voor huurders en woningzoekenden is waar het kabinet mee komt.’

Aanslag op de bestaanszekerheid

Ondanks dat er verkiezingen aankomen en het kabinet vertrekkend is, had het met meer plannen moeten komen, stelt de Woonbond. ‘De wooncrisis is een aanslag op de bestaanszekerheid van mensen. De oorzaak kan aangepakt worden door met woningcorporaties aanvullende prestatieafspraken te maken die leiden tot lagere huren, nieuwe betaalbare woningen en het versnellen van de verduurzaming’, aldus Winkels.

Hoge belastingdruk voor woningcorporaties

De Woonbond is ook kritisch over de belastingdruk voor woningcorporaties. De verhuurdersheffing is weliswaar afgeschaft, maar de belastingdruk voor woningcorporaties blijft groot. Ondanks hun maatschappelijke taak worden ze toch fiscaal behandeld alsof ze commerciële multinationals zijn. Zo dragen woningcorporaties jaarlijks ongeveer € 1,5 miljard af aan de staat. Geld dat niet besteed wordt aan woningbouw, renovatie en verduurzaming.

Terug naar nieuws