Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Wijs gemeente en provincie de groene weg

21-06-2023

Respectus juicht een groene woonomgeving toe. En dus de actie van de gemeente Leidschendam-Voorburg om inwoners te vragen op welke plek zij meer planten, struiken, bomen of gras willen zien.

Op ingesprekmetlv.nl kan iedere inwoner op een kaart markeren op welke plek hij of zij meer groen wil zien.

De gemeente neemt alle tips en ideeën mee in de voorbereiding van haar GroenActiePlan. Daarin komt te staan hoe Leidschendam-Voorburg groener en biodiverser kan worden. Niet alleen door meer groen aan te leggen, maar ook door bijvoorbeeld minder te maaien, zodat kruiden een kans krijgen om te groeien.

Of een plek ook echt kan worden vergroend, hangt af van de manier waarop die plek wordt gebruikt, van de aanwezigheid van kabels en leidingen in de bodem en andere factoren. Het GroenActiePlan wordt in het najaar naar de gemeenteraad gestuurd.

Honderd bomen

Ook de provincie Zuid-Holland roept uw hulp in. Met het project ‘100 bomen 100’ is de provincie op zoek naar mooie locaties om honderd bomen de kans te geven om minstens honderd jaar op dezelfde plek te blijven staan.

Provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit Noël van Dooren nodigt verenigingen, inwoners, ondernemers, gemeenten en anderen uit om locaties aan te dragen. Van Dooren: ‘Het gaat mij om bomen op locaties waar een nieuwe boom niet vanzelfsprekend is én waar de boom een kans heeft om oud te worden. Niet in jouw achtertuin, niet op de meest voor de hand liggende locatie, het liefst op een kenmerkende en openbare locatie. Daarmee biedt iedere boom meerwaarde voor Zuid-Holland, is hij ‘beleefbaar’ voor iedereen en brengt hij mensen samen.’

Een locatie indienen kan tot 1 juli 2023. Alle spelregels vindt u hier.

Terug naar nieuws