Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Algemene ledenvergadering 29 mei: ‘Groen moet je doen’

12-06-2024

De energietransitie kreeg op de algemene ledenvergadering van Respectus op 29 mei 2024 ruim de aandacht. Naast de reguliere vergaderonderwerpen en een filmisch jaarverslag. De zaal in wijk- en dienstencentrum Oranjehoek zat vol betrokken huurders.

Jaarverslag op onze site

Carina Mens, voorzitter Respectus, opende om 20.00 uur de vergadering. De notulen werden vastgesteld van 10 mei 2023 en daarna volgde een filmische presentatie van de gebeurtenissen in 2023. De presentatie kunnen huurders nog een keer bekijken op onze website. Daarop is ook het populair jaarverslag van 2023 rustig na te lezen.

Kennisvragen: waar of niet waar?

Onder het motto ‘Groen moet je doen’ werd de kennis getest van de huurders op energiegebied en milieu. Op een leuke en luchtige manier, dat wel! Huurders moesten vragen beantwoorden met Hoger of Lager, en Waar of Niet Waar. Om even het kaartgebruik te testen werd gevraagd of huurders een lagere of een hogere huur wilden. Daar hoefden mensen niet lang over na te denken, alle rode ‘lager’ bordjes gingen omhoog. Sommige vragen over energieverbruik, bewonersgedrag of wattages bleken nog best lastig. Soms ook hilarisch. Uiteindelijk kwamen drie winnaars uit de bus, die een – uiteraard – groene prijs ontvingen in de vorm van een mooie plant. 

Bewonerscommissiereglement

Er waren ook diverse vragen uit de zaal, die het bestuur van Respectus zo goed mogelijk beantwoordde. Zo’n algemene ledenvergadering is een mooie plek om zaken helder te krijgen. De heer Verlaak van bewonerscommissie 1033 vroeg zich af hoe het zat met de opheffing van bewonerscommissies. De voorzitter legde daarop uit dat alle bewonerscommissies een brief van WoonInvest hebben gehad, waarop zij konden aangeven of zij voldoen aan het nieuwe bewonerscommissiereglement en daarmee wilden aanblijven als bewonerscommissie. Daar waar commissies niet hebben geantwoord, is WoonInvest ervan uitgegaan dat zij slapende, en niet meer actief willen zijn. De directeur van WoonInvest Peter van Heeswijk beaamde dat en gaf aan dat de bewonerscommissie eigenlijk WoonInvest moet contacten. Verlaak wilde echter toch graag de betrokkenheid van Respectus, waarop Carina Mens hem met de commissie uitnodigde op het kantoor van Respectus. 

Duurzame wooncomplexen

Tijdens de ALV kregen de leden meer te horen over de plannen voor de wooncomplexen van WoonInvest, om deze klaar te maken voor de toekomst. Marjon van Wijk, beleidsadviseur van WoonInvest, en Jurrien Dos Santos, sociaal wijkbeheerder, legden uit dat alle woningen naar gemiddeld energielabel B gaan, eind 2026. ‘Woningen met energielabel E, F en G mogen en willen we straks niet meer hebben’, aldus Van Wijk. ‘Die krijgen onder meer een uitgebreid isolatiepakket om voorbereid te zijn op de toekomst en meer comfort te bieden aan de huurders.’ Lees op de website van WoonInvest steeds de actuele informatie over de verduurzamingsprojecten. Van Wijk en Santos lieten ook zien tegen welke technische uitdagingen WoonInvest in de complexen aanloopt bij de verduurzaming. Denk aan gelijktijdig vervangen van standleidingen, de flora- en faunawet en de stikstofregels. ‘Inmiddels zijn al ruim achthonderd woningen klaar voor de toekomst’, aldus Santos. ‘En in 2024 komen daar nog 464 woningen bij. De planning wordt met bewoners gedeeld, zodra een betreffend project in aantocht is.’

Vragen uit de zaal

Er kwamen vragen uit de zaal vanuit de Van Holwerdalaan in Voorburg over enkel glas in de keuken. Marjon van Wijk beloofde het te zullen nakijken. Een dame uit de Harriët Freezerhof benoemde de lekkage en andere klachten in haar complex. Santos gaf aan: ‘Er is inmiddels een bijeenkomst geweest met de projectleider, mensen van Etek en de aannemer om een plan de campagne te maken. We realiseren ons dat er een goede, structurele oplossing moet komen. Daar kijken de specialisten momenteel naar en we informeren bewoners als er duidelijkheid is over de aanpak.’

Gasloos wonen

Huurders vanuit de Caen van Necklaan en ’t Hert in Leidschendam hadden vragen over.het gasloos maken van woningen. Van Wijk gaf daarop aan dat steeds gekeken wordt naar de beste aanpak voor een wijk: warmtepompen of aansluiting op een warmtenet bijvoorbeeld. ‘Een warmtenet heet ook wel stads- of blokverwarming. Het is eigenlijk een heel grote cv-installatie die het water opwarmt. Via buizen stroomt warm water naar de woningen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zorgt met behulp van elektriciteit dat deze op de juiste temperatuur komt. Warmtepompen werken eigenlijk alleen bij goed geïsoleerde woningen. Per project overleggen we het voorstel met bewoners. Ook leggen we bij nieuwe keukens gelijk Perilex contacten aan, zodat woningen – zodra de wijk gasloos wordt – direct de goede aansluitingen hebben.’

Kascommissie

Na de interessante presentatie over de verduurzaming van wooncomplexen, kreeg de kascommissie het woord. Mevrouw De Ridder: ‘Annelies Oudshoorn heeft haar werk keurig verricht. Ik stel dan ook voor decharge te verlenen aan de penningmeester. Dat gebeurde onder applaus. Niet alleen voor de penningmeester, ook voor mevrouw De Ridder. Zij geeft het stokje, na vele jaren van goede verdienste over. Mevrouw Kaptein meldde zich aan om haar op te volgen. 

Benoeming bestuur

Als laatste onderdeel de (her)benoeming van bestuursleden. Daarbij gaf Carina Mens aan het voorzitterschap te willen blijven doen. De vergadering stemde unaniem in! Jan Hendriks, aankomend bestuurslid, stelde zich daarna voor aan de zaal. Ook voor hem gingen de handen op elkaar. De voorzitter sloot de vergadering en alle huurders kregen nog een leuke giveaway mee in de vorm van zaadjes voor vlinderbloemen. Klaar om gezaaid te worden. Groen moet je doen!

Terug naar nieuws