Coalitieakkoord
15-06-2022
VVD, GBLV en D66 presenteerden op 8 juni met trots de nieuwe coalitie van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Naast de presentatie van het coalitieakkoord ‘Verbinden, Vertrouwen, Vooruitgang’, stelden de kandidaat-wethouders zich voor.
De nieuwe wethouders gaan vanaf 16 juni 2022 aan de slag. De drie partijen dragen de volgende wethouders voor:
- Astrid van Eekelen (VVD)
- Philip van Veller (VVD)
- Bianca Bremer (GBLV)
- Jeffrey Keus (GBLV)
- Marcel Belt (D66)
Goed wonen, werken, ondernemen en recreëren
In het akkoord staat dat de nieuwe coalitie voor een Leidschendam-Voorburg gaat, waarin het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren is. Nu en in de toekomst. De gemeente gaat samen met inwoners en ondernemers de uitdagingen die hierbij komen kijken aan. Het behouden van aantrekkelijke leefruimte en de energietransitie bijvoorbeeld. Maar er is ook aandacht voor een bloeiende economie en goede samenwerkingen in de regio. Het akkoord heeft ook ruimte opengelaten voor onverwachte zaken.
Vertrouwen
De coalitie wil het vertrouwen van inwoners in de politiek verbeteren en gaat met hen in gesprek. Daarnaast moeten inwoners ruimte krijgen voor initiatieven en zich betrokken voelen bij hun leefomgeving.
Wonen
Wethouder Bianca Bremer (GBLV) zal zich de komende vier jaar onder andere bezighouden met het thema wonen. Een belangrijk onderwerp, want veel mensen zijn op zoek naar een woning in de gemeente. Hoewel het woningtekort niet in vier jaar is opgelost, wil de coalitie wel stimuleren dat er snel nieuwe woningen bijkomen. Hierbij zijn tijdelijke woningen een optie. Daarnaast moet de doorstroom op de woningmarkt verbeteren. Tegelijkertijd willen we onze groene leefomgeving behouden. In samenspraak met inwoners en andere betrokkenen stelt de gemeente de mogelijkheden vast. De coalitie wil haar doelen halen door:
- Een meer betaalbaar, divers en duurzaam woningaanbod te realiseren en de nadruk te leggen op het sociaal en middensegment (zowel huur als koop);
- Aandacht te houden voor de leefbaarheid van wijken en een evenwichtige opbouw van wijken te realiseren;
- Maatregelen te nemen om doorstroming te versnellen en waar mogelijk belemmeringen te verwijderen voor bestaande bouwprojecten;
- Het respecteren van de gemaakte afspraken over lopende bouwprojecten;
- Leefbaarheid, mobiliteit en bereikbaarheid als randvoorwaarde voor bouwprojecten mee te geven;
- Bij nieuwe bouwprojecten op gemeentelijk niveau gemiddeld 30% sociale woningbouw te realiseren, waaronder zorgwoningen. En als de 30% niet wordt gehaald ontwikkelaars te laten storten in een vereveningsfonds.
Het vereveningsfonds is bedoeld voor storting van een financiële bijdrage in het fonds als niet wordt voldaan aan de vereiste sociale woningbouwopgave, en onttrekking van een financiële bijdrage als in een bouwplan meer dan 30% sociale woningbouw wordt gerealiseerd.
Respectus is blij met de sociale woningbouwopgave die in het coalitieakkoord staat. Juist omdat woningen voor starters en kwetsbare groepen lastig te verkrijgen zijn.
Terug naar nieuws