Effect van wooncrisis op huurprijs
20-01-2025
De behoefte aan sociale huurwoningen blijft groeien. Sociale huurders zijn vaak de dupe van oplopende kosten in de woningmarkt. Respectus blijft alert op de huidige ontwikkelingen.
Wooncrisis
Nederland heeft een wooncrisis. Deze volgt uit een tekort aan betaalbare woningen. De situatie verergert ieder jaar aan de hand van diverse factoren, waaronder vergrijzing, nieuwkomers op de woningmarkt en stijgende bouwkosten. Begin januari beantwoordde de minister van Volkshuisvesting kritische vragen over de huurverhoging in 2025. De antwoorden op deze vragen demonstreren het effect van de wooncrisis op huurprijzen. Respectus houdt de spanningen rond de huurverhogingen en de politiek die hieromheen speelt goed in de gaten.
Doorberekende kosten voor huurders
Corporaties bouwen alsmaar meer nieuwbouwwoningen om de woningnood op te lossen. Daarvoor betalen ze hoge winstbelasting aan het Rijk. Deze kosten berekenen de corporaties door in de huurprijzen, dus uiteindelijk leidt dit tot hogere kosten voor huurders. De Woonbond wil huurders beschermen tegen te hoge huurprijzen. Zij vindt de maximale huurverhoging van 5% die in 2025 is gesteld te hoog. Sociale huurders ondervinden steeds hogere huurprijzen, zonder dat hun inkomen meegroeit.
Niet zomaar een wetswijziging
Woningcorporaties bieden maatschappelijke meerwaarde door nieuwe woningen te bouwen. Zij hebben de taak om betaalbare woningen aan te bieden. Commerciële aanbieders van sociale huurwoningen doen dat niet altijd, terwijl zij nu ook 5% huurverhoging mogen vragen. Dit staat in de wet. Om dit aan te passen is een wetswijziging nodig, iets wat de minister niet zomaar kan. De minister wil de verhoging voor de sociale huur samen met woningcorporaties wettelijk vastleggen. Nu hebben beleidsmaatregelen die de huurprijzen en bouwprojecten beïnvloeden direct invloed op de situatie van sociale huurders. De Woonbond wil eenduidige regels voor huurders binnen alle sectoren om dergelijke problemen te voorkomen (bron: woonbond.nl).
Terug naar nieuws