Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Energie besparen tijdens warme periode

22-08-2024

We krijgen steeds vaker te maken met warme periodes. Dat is ook te zien in de wereldwijde toename in het gebruik van stroom. Steeds meer huurders hebben een (mobiele) airco, of willen er een aanschaffen. Maar er zijn ook andere manieren om uw woning koel te houden!

Energieverbruik

Waar in de winter verwarmen het meeste energie kost, is dat in de zomer koelen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) meldt dat het stroomgebruik in de wereld sterk toeneemt. Vooral tijdens hittegolven, door het gebruik van warmtepompen en airco’s. Veel energieverbruiken is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Daarom wijst Respectus u graag op een aantal energiebesparingstips tijdens warme periodes.

Airco uitstellen

Airco’s werken goed voor het afkoelen van uw huis. Maar tegelijkertijd verbruiken ze erg veel energie. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat uw woning niet te veel opwarmt, ook als u een airco heeft. Zo bespaart u op uw energieverbruik.

Zonwering

U houdt uw huis het beste koel met zonwering aan de buitenkant van het glas. Dat kan een zonnescherm zijn, maar ook een laken of een begroeide pergola. Sluit overdag de deuren en ramen en doe de gordijnen aan de binnenkant ook dicht. Is het buiten koeler dan binnen? Zet dan de ramen en deuren tegen elkaar open om te zorgen voor tocht, waardoor de warme lucht uw woning verlaat.

Groen en ventilatoren

Planten en een ventilator zorgen ervoor dat de lucht koeler aanvoelt. Planten in de tuin, op uw balkon of dakterras, en in de plantsoenen rond uw huis, zorgen voor verkoeling. De planten nemen minder warmte op dan stenen en asfalt, en doordat ze vocht verdampen maken ze de omgeving koeler. Ook een ventilator verkoelt en is veel goedkoper in gebruik dan een airco. Hoewel een ventilator niet voor een lagere temperatuur zorgt, kunt u door de luchtverplaatsing wel uw lichaamswarmte beter kwijt. 

Stroomslurpers

De koelkast en vriezer gebruiken op warme dagen meer stroom. Hoe koeler uw huis blijft, hoe minder hard deze apparaten hoeven werken. Bij koelere temperaturen verbruiken uw koelkast en vriezer dus minder stroom. Heeft u een tweede koelkast of vriezer? Zet deze uit als u ze niet gebruikt, zeker tijdens een warme periode. Een wasdroger gebruikt ook veel stroom. In de zomer kunt u daarom uw was prima buiten aan de waslijn laten drogen. De was wordt er ook nog eens witter, zachter en frisser van.

Douchen

In de zomer douchen mensen vaker om zweet af te wassen en lichaamswarmte kwijt te raken. Warm water is duur. Douche daarom koud. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook extra verfrissend. Denk ook aan uw warmwaterverbruik bij het vullen van een (opblaas)bad. (Bron: Woonbond.nl)

Terug naar nieuws