Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Hoe zit dat nou met die nieuwbouw?

27-01-2025

De woonbond publiceerde een onderzoek over de nieuwbouw van sociale woningen. Gemeenten lopen behoorlijk achter. Bij Respectus laten wij onze stem als huurders georganiseerd horen. Prestatieafspraken zijn hierin een begin.

Te weinig sociale nieuwbouw

Slechts 51 van 342 Nederlandse gemeenten haalt de norm van 30%. Ook de gemeente Leidschendam-Voorburg en Den Haag halen het streefpercentage van 30% sociale huur niet. Gemeente Den Haag stond in 2024 wel in de top drie van de gemeenten met de grootste aantallen nieuwbouwwoningen van woningcorporaties. Op zich een mooi percentage, maar het is ook een van de grootste gemeenten, en het aantal bedraagt maar 19% van de totale nieuwbouw. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft 25% sociale huurwoningen gebouwd. Het aantal nieuwgebouwde sociale huurwoningen is in de afgelopen jaren onvoldoende om de groeiende vraag bij te benen. Toch stijgt de maximale huurverhoging voor sociale huurders in 2025. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Nu betalen sociale huurders voor het oplossen van de wooncrisis. Daardoor stijgen de huren te hard. Tegelijkertijd worden de beloofde nieuwbouwcijfers veelal niet gehaald.’

Woonagenda Leidschendam-Voorburg

De Woonagenda 2024-2027 van de gemeente Leidschendam-Voorburg komt overeen met de gestelde ambities. Onder andere staat hierin dat de gemeente de woningvoorraad wil verduurzamen en vergroten. Daarbij moet twee derde van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar zijn. De verwachting is dat de helft hiervan door woningcorporaties wordt gerealiseerd. In de Woonagenda is ook de verplichting opgenomen dat bij elk particulier woningbouwplan minimaal 30% sociale huurwoningen gerealiseerd moet worden. Daarnaast is er een verplichting van 20% voor middenhuurwoningen, die de doorstroming vanuit de sociale huurmarkt moet bevorderen. Dit beleid is vastgelegd in de ‘Verordening sociale en middenhuurwoningbouw Leidschendam-Voorburg 2022’. Desondanks blijft de vraag naar sociale huurwoningen sterk toenemen. Uit gegevens blijkt dat de wachtduur voor sociale huurwoningen in de gemeente tussen 2018 en 2022 is gestegen van 46 naar 72 maanden.

Stijgende druk op de woningmarkt

Tussen 2020 en de eerste helft van 2024 heeft de woningmarkt een grote druk ervaren. Een blik naar de cijfers wijst erop dat het aantal sociale huurwoningen in de regio Haaglanden niet voldoende is om de huidige en toekomstige vraag te dekken. Zo vergroot de druk op het aanbod vanwege de toename van aandachtsgroepen, zoals statushouders en uitstromers uit zorginstellingen. De gemeente erkent deze problematiek. In de Woonagenda staat dat samenwerking met huurdersorganisaties en woningcorporaties aan prestatieafspraken onderdeel is van het plan om het aanbod van sociale huurwoningen in Leidschendam-Voorburg te verbeteren.


Bron: AD.nl LV, rapport Woonbond.nl, Woonagenda 2024-2027 van de gemeente Leidschendam-Voorburg

Bekijk  het rapport ‘Onderzoek naar nieuwbouw corporatiewoningen 2020 t/m helft 2024’.

Terug naar nieuws