Huurbevriezing sociale huur
22-04-2025
De Voorjaarsnota is rond en een paar details komen al naar buiten. De gevreesde maximale huurverhoging van 5% gaat niet door. Dat is natuurlijk positief voor huurders, maar heeft ook negatieve gevolgen. Respectus vertelt er meer over.
Geen huurverhoging
Op 16 april 2025 verscheen het bericht in de media dat het Kabinet de sociale huur twee jaar wil bevriezen. Eerder wilde minister Mona Keijzer dit jaar een maximale huurverhoging van 5% doorvoeren. De Woonbond protesteerde hiertegen, omdat ze vreesden voor een huurexplosie. Ook lokaal gingen Respectus en andere huurdersverenigingen in Haaglanden in protest. Het is de hoogste huurstijging in dertig jaar tijd en het is meer dan het inflatiecijfer. Meestal wordt de maximale huurverhoging daarop afgestemd.
Akkoord Voorjaarsnota
Nu staat in het Voorjaarsnota dat deze flinke huurstijging niet doorgaat. In 2025 en 2026 blijft de sociale huur gelijk, ofwel deze bevriest. De huurtoeslag gaat omhoog en het kabinet geeft extra geld aan gemeenten. De maximale huurstijging van 7,7% en 4,1% voor respectievelijk de middenhuur en vrije huur gaat wel door. Woonbonddirecteur Zeno Winkels maakt zich zorgen over de verandering: ‘Uiteindelijk zijn zowel huurders als verhuurders gebaat bij een voorspelbaar huurbeleid. Nu rennen we van enorme huurpiek naar huurbevriezing. Voor de komende jaren is meer beheersing in alle sectoren in het algemeen belang.’
Klap voor woningbouw
De huurbevriezing is misschien goed nieuws voor sociale huurders, maar woningcorporaties zijn minder blij. Zij zijn hierdoor binnenkort een groot deel van de financiering kwijt voor nieuwbouwprojecten. Een huurbevriezing van twee jaar heeft als consequentie dat de bouw van wel tienduizenden huurwoningen niet doorgaat. Ook zal het de verduurzaming van corporatiewoningen tegenwerken. Dit is ernstig, omdat Nederland al in woningnood verkeert en de verduurzaming steeds meer een vereiste is.
Uitzondering Wet betaalbare huur
VVD-leider Dilan Yesilgöz maakte een ander detail bekend in de media. ‘We versoepelen de Wet betaalbare huur fors door minder huurwoningen onder deze wet te laten vallen, de waarde van huizen eerlijk te laten meetellen en uitzonderingen te maken voor kleine verhuurders.’ Deze wet is nog geen jaar geleden ingevoerd met het doel om huurders te beschermen tegen woekerprijzen. ‘Dat klinkt als een uitzondering voor ridicule huurprijzen van huisjesmelkers.’, aldus Zeno Winkels.
Bron: Telegraaf.nl, Woonbond.nl
Terug naar nieuws