Huurtoeslag verandert vanaf 2025
12-12-2024
Respectus volgt ontwikkelingen rond de huurtoeslag. De Tweede Kamer behandelt momenteel twee wetten die de huurtoeslag minder complex maken. Daardoor kunnen meer huurders een beroep doen op huurtoeslag.
De meeste ontvangers gaan erop vooruit na invoering van de wetsvoorstellen ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ en ‘Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’. In 2025 maakt de overheid hiervoor 215 miljoen euro vrij, vanaf 2026 wordt dat structureel 650 miljoen euro per jaar.
Huurtoeslag voor meer huishoudens
Ongeveer 1,5 miljoen huishoudens ontvangen nu huurtoeslag. Vanaf 2026 komen daar zo’n 170.000 huishoudens bij. Dit zijn huishoudens die qua inkomen recht hebben op huurtoeslag, maar dat niet krijgen omdat hun huur boven de liberalisatiegrens ligt. Met de nieuwe wet kunnen zij huurtoeslag aanvragen over het huurdeel tot € 879,66, net als huurders van een sociale huurwoning.
Jongeren en ouderen
Voor jongere huurders is dit ook goed nieuws. Meer jongere huurders tot 21 jaar krijgen recht op huurtoeslag. Zij kunnen ook huurtoeslag aanvragen als hun huur hoger is dan € 454,47 (bedrag 2024). Jongeren vanaf 21 jaar krijgen recht op volledige huurtoeslag. Verder verdwijnt per 2025 het verschil in huurtoeslag tussen ouderen en niet-ouderen. En huishoudens van twee of meer personen onder de AOW-leeftijd krijgen een hogere vergoeding als zij een hogere huur betalen. De andere ontvangers van huurtoeslag kregen deze vergoeding al.
Werken mag lonen
Er komt een minder snelle afbouw van de huurtoeslag als het inkomen stijgt. In 2025 zijn de eerste effecten daarvan merkbaar. Huurders houden vanaf dat moment meer huurtoeslag over als hun inkomen stijgt. Vanaf 2026 wordt de berekening verder aangepast door de introductie van de lineaire afbouw. Dit maakt beter begrijpelijk en inzichtelijk wat er verandert in de huurtoeslag als het inkomen stijgt (bron: rijksoverheid.nl).