Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Minima gericht compenseren voor stijgende energieprijzen

17-11-2021

Het kabinet trekt 2.7 miljard euro uit om álle huishoudens, rijk of arm, te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Als de helft daarvan zou gaan naar een hogere huurtoeslag, gaan minima er gemiddeld tot 69 euro per maand op vooruit ten opzichte van de huidige plannen. 

Dat blijkt uit berekeningen van het NIBUD in opdracht van de FNV, Milieudefensie en de Woonbond. De drie organisaties willen dat het kabinet kiest voor een gerichtere compensatie via de huurtoeslag en méér inzet op het isoleren van de slechtste woningen.

Energiearmoede

In Nederland leven zo’n 550.000 huishoudens in energiearmoede. Het gaat om huurders die een laag inkomen en een hoge energierekening hebben, én wonen in een slecht geïsoleerd huis. Vanaf label E en hoger. Vaak kunnen zij de stookkosten niet betalen en laten daarom de kachel uit. Door de huurtoeslag te verhogen help je juist de groep huurders met een laag inkomen en hoge woonlasten.

In de compensatieplannen van het kabinet wordt een bedrag van 2,7 miljard euro uitgesmeerd over alle huishoudens. Door de helft van dit bedrag in te zetten voor een generieke compensatie en de andere helft via de huurtoeslag bij huurders met een krappe beurs terecht te laten komen, helpt het kabinet gerichter de huishoudens die in de knel zitten of dat dreigen te komen. Nibud bracht voor verschillende categorieën huishoudens met een minimumloon of in de bijstand in kaart hoe dit uitpakt. Gemiddeld genomen is een stel met kinderen in de bijstand 53 euro per maand beter af en een alleenstaande met minimumloon gemiddeld 69 euro per maand.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Dit scheelt arme huurders vijf tot zes tientjes in de maand ten opzichte van de plannen van het kabinet. Zo helpen we dus voor hetzelfde geld vooral de mensen die het nodig hebben en die het al moeilijk hebben om de energierekening en de huur te betalen.’

Structurele aanpak hoge stookkosten

Daarnaast moeten hoge stookkosten structureel worden aangepakt. Er gaat nu slechts 150 miljoen euro naar isolerende maatregelen. Dat is veel te weinig om echt verschil te maken. Daarom stellen de organisaties gezamenlijk voor om via een warmtefonds drie miljard euro te investeren in de aanpak van de woningen met de slechtste labels (E, F en G). Zo zorgen we voor een sociale energietransitie en klimaatrechtvaardigheid.

Donald Pols, directeur Milieudefensie: ‘De overheid moet ervoor zorgen dat eenvoudige huishoudens niet de dupe worden van gestegen gasprijzen. Wie in een tochtig huis woont, 

Terug naar nieuws