Negen op de tien achterdeuren zijn zo te kraken
27-11-2017
Het is slecht gesteld met de beveiliging van Nederlandse achterdeuren. Via de achterdeur staat een inbreker in de meeste huizen in drie minuten binnen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Respectus bracht bij WoonInvest in kerntrekbeveiliging mee te nemen bij projecten. Dat gaat nu gebeuren aan de Kersengaarde.
Tijdens de Nationale Inbraakpreventie Weken wordt extra aandacht besteed aan de achterdeur. De inbraakcijfers dalen gelukkig. In 2012 werden er nog 91.000 inbraken gemeld, in 2016 waren dat er 55.000. De meeste inbraken vinden plaats via de achterdeur. Hoewel veel huizen een nachtslot hebben, is het voor inbrekers toch heel eenvoudig om via die kant binnen te komen.
Zelfs deuren met stalen veiligheidsbeslag zijn niet inbraakvrij. Wanneer een inbreker een stalen schroef in de cilinder draait en met een cilindertrekker het slot breekt – in vaktermen ‘kerntrekken’ – zijn ook schijnbaar goed beveiligde deuren snel open te krijgen. Sloten met anti-cilindertrekbeslag houden de inbrekers wel tegen, maar dat zit nog maar op twaalf procent van de achterdeuren.
Van de huurhuizen heeft 43 procent een zeer zwak beveiligde achterdeur, tegen 33 procent van de koophuizen. Nog wel een kwart van de achterdeuren heeft aluminium beslag (met schroefjes aan de buitenzijde). Met een schroevendraaier en een tang staat bij zo’n deur iemand binnen een minuut in je huis. Om na te gaan of uw huis inbraak-proof is, kunt u kijken op politiekeurmerk.nl. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer nodig heeft om binnen te komen en het dan maar voor gezien houdt. Op vanatotzekerheid.nl kunt u ook tips lezen om uw huis minder inbraakgevoelig te maken.
Terug naar nieuws