Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

ORV ook voor huurders interessant

10-02-2021

Huurders hebben zelden een overlijdensrisicoverzekering (ORV), terwijl de gevolgen van een onverwacht overlijden voor huurders groot zijn. Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, pleit voor een plek voor het ORV op de checklist van verhuurders.

‘Bij huren is er geen hypotheek en geen adviseur die met huurders praat over het risico op overlijden,’ weet Koopman. ‘Maar zeker in de vrije sector kunnen de financiële gevolgen van een overlijden groot zijn.’ Dat is vooral zo wanneer de overledene de kostwinner is en er weinig spaargeld is. Veel zzp’ers en ondernemers zitten in zo’n situatie. Wie achterblijft heeft vaak geen middelen om de huur te betalen en komt in grote problemen. Voor een sociale huurwoning kom je niet zomaar in aanmerking en bovendien is daar natuurlijk een wachtlijst voor.

Hoe werkt de ORV?

De premie van een ORV is, net als bij andere verzekeringen, lager naarmate er eerder mee gestart wordt. De verzekering loopt tot het 80e levensjaar. Overlijdt iemand voor die leeftijd, dan keert de verzekering uit. Het uitgekeerde bedrag is vrij besteedbaar. De premie van een uitvaartverzekering ligt hoger, want daar wordt het bedrag sowieso een keer uitgekeerd.

Onbekendheid

Bij Independer zien ze dat huurders de overlijdensrisicoverzekering niet kennen. Huurders denken dat een uitvaartverzekering voldoende is, maar die keert alleen uit om de uitvaart te bekostigen. Een ORV keert een bedrag uit dat vrij besteedbaar is. Daar kun je de uitvaart mee betalen, maar ook andere kosten, zoals bijvoorbeeld de huur.

Terug naar nieuws