Protest tegen huurstijging
27-02-2025
Woonbond organiseerde in februari een protest in de Tweede Kamer tegen de maximale huurverhoging. Deze bedraagt 5% in de sociale sector, 7,7% in de middenhuursector en 4,1% in de vrije sector. Respectus volgt dit op de voet en licht huurders in over deze huurexplosie, zoals de Woonbond de steeds meer stijgende huren noemt.
Te hoog percentage
De overheid handhaaft een maximale huurverhoging om huurstijging te beperken tot een redelijk percentage. Minister Mona Keijzer wil dit jaar verhuurders toestaan om de huren in de sociale huursector met een maximum van 5% te laten stijgen. De woonbond vindt dit percentage te hoog. Het inflatiecijfer is immers 3,1%, wat een stuk lager ligt. Deze maximale huurverhoging komt bovendien ook bovenop die van vorig jaar, wat toen de grootste huurstijging in dertig jaar tijd was.
Moeilijk rondkomen
Respectus vreest dat zo’n hoge maximale huurverhoging betekent dat mensen nog moeilijker hun vaste lasten kunnen voldoen. Een van de 40 protesterende huurders in Den Haag, Tineke van Geest: ‘Opnieuw zo’n hoge huurverhoging dit jaar zou betekenen dat mensen nog moeilijker eten kunnen kopen. De bestaanszekerheid van huurders wordt gewoon steeds moeilijker.’
Debat Tweede Kamer
Het werd al snel duidelijk tijdens het debat van de Tweede Kamer dat de PVV de huurstijgingen niet vermindert. Pas bij de behandeling van de Voorjaarsnota wil de PVV onderhandelen over het beperken van de huurstijging. Andere partijen hadden hier kritiek op.
Maximale huurverhoging
De gemiddelde huurverhoging van sociale huurwoningen moet 4,5% zijn. Het is aan woningcorporaties om dit door te voeren. Hierbij mogen zij maximaal 0,5% boven het gemiddelde percentage eisen. Dat is dus die maximale huurverhoging van 5%. Woonbonddirecteur Zeno Winkels zegt dat huurders niets onredelijks vragen met het protest: ‘Ook met inflatievolgend huurbeleid kan er de komende tien jaar meer dan 100 miljard euro geïnvesteerd worden. Dat is 95% van de opgave voor woningcorporaties. Bovendien is het Kabinet dan ook structureel minder geld kwijt aan de huurtoeslag. De minister en de corporaties zijn aan zet.’ Hij heeft het hier over het idee dat huurstijging gelijk moet blijven aan het inflatiecijfer. Met zo’n regeling zouden de overheid en de woningcorporaties nog altijd rondkomen.
Koppeling aan inflatie
Vanaf 2026 wordt wettelijk vastgelegd dat de maximale jaarlijkse huurstijging gekoppeld blijft aan een driejaarsgemiddelde van de inflatie. Huurders weten hierdoor beter waar ze aan toe zijn, terwijl corporaties kunnen rekenen op meer stabiele inkomsten.
Bron: woonbond.nl
Terug naar nieuws