Salarissen stijgen niet genoeg mee
6-10-2023
Alles is de afgelopen jaren steeds duurder geworden. De huurprijzen in de sociale huur stijgen en door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van voedsel. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat veel salarissen niet hard genoeg meestijgen.
Geldnood
Uit het onderzoek van Intermediair blijkt dat er bij werkenden een grote behoefte is aan een loonstijging. Bij 13 procent van de werkende Nederlanders is het salaris niet genoeg om de gestegen kosten te dekken. Ondanks dat zeventig procent van hen een loonstijging kreeg. In verhouding komen meer vrouwen dan mannen geld tekort. Ook komt geldnood vaker voor bij mensen met een opleiding in de CBS-categorie ‘laag’ dan in de categorie ‘hoog’. Jaap van Muijen, een van de onderzoekers die meewerkte aan het Nationaal Salaris Onderzoek: ‘Wat het extra zorgelijk maakt, is dat de Nederlander die met zijn opleiding in de CBS-categorie ‘laag’ valt, ruim een kwart per maand te weinig verdient om de uitgaven te dekken en bijna de helft geen buffer heeft om financiële tegenvallers op te vangen.’
Check uw salaris
Weten of uw salaris up-to-date is? Aan de hand van de nieuwe resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek, heeft Intermediair zijn Salariskompas geüpdatet. Met deze handige tool checkt u of uw salaris marktconform is. Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat mensen met hetzelfde profiel als u in een bepaalde functie verdienen.
Hulp bij geldzorgen
Heeft u zelf ook last van de stijgende prijzen en komt u er niet meer uit? Kom langs bij het PING (Persoonlijk in Geld) loket van de gemeente. U kunt terecht tijdens het spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek aan de Vliet, Fluitpolderplein 5 in Leidschendam. In de bibliotheek is ook het Sociaal Servicepunt. Hier kunt u terecht met al uw vragen. Of kom langs in wijkcentrum De Plint tijdens het spreekuur van 18.00 tot 20.00 uur op de Prins Frederiklaan 7. Stelt u liever uw vraag via de telefoon of e-mail? Bel het Sociaal Servicepunt via 070 205 7000 of stuur een mail naar info@sociaalservicepunt.nl. Wilt u bellen zonder dat u hoeft te zeggen wie u bent? Bel dan gratis naar het landelijke telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen 0800 8115. Medewerkers luisteren zonder oordeel naar uw verhaal en denken met u mee. Kijk voor meer informatie over geldzorgen op de website van de gemeente.
Terug naar nieuws