Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Steentje bijdragen door steentje weg te halen

27-05-2024

Respectus attenteert u graag op de actie ‘Flip de stad van grijs naar groen met dé biodiversekroostegel’. Een groene tegel draagt bij aan de lokale biodiversiteit. Het is een leuke manier om te vergroenen en op die manier uw steentje bij te dragen.

Kroostegel

Een kroostegel bestaat uit een bak van papierpulp waar eendenkroos in zit. U plant de tegel inclusief de biologisch afbreekbare bak. Het eendenkroos in de tegel is uit het water gehaald. Daardoor krijgt de bodem weer meer zonlicht, wat op een positieve manier bijdraagt aan het leven onder water. Het eendenkroos dient als vervanger van potgrond in de tegel. Dit draagt weer bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Inheemse bloemen en planten

Omdat niet ieder plek hetzelfde is, zijn er verschillende soorten kroostegels. De ene kroostegel verhoogt de biodiversiteit op schaduwrijke plaatsen, terwijl de andere dit juist doet op zonnige plaatsen. Daarnaast is er een kroostegel voor bijen en vlinders. Iedere tegel heeft een selectie van inheemse soorten bloemen en planten die bijdragen aan de biodiversiteit. De tegels zijn 30 x 30 x 8 cm en zorgen voor een begroeiing tot 80 cm hoog. 

Ontkieming

Na het plaatsen van de kroostegel, ontkiemt deze binnen twee tot zes weken. Als het wat kouder en natter is, duurt het in de regel wat langer door het gebrek aan zonlicht. De tegels gaan ongeveer twee jaar mee. Veel planten in de kroostegel zijn meerjarig, dus die gaan eigenlijk net zo lang mee tot de voedingsstoffen op zijn. Ieder voorjaar voeden, is wel raadzaam.

Gemeente Leidschendam-Voorburg

Stichting Duurzaam voert op dit moment een pre-pilot uit om te zien hoe de kroostegels werken. Daarnaast doen er ook vier raadsleden mee. Zij hebben een tegel geplaatst voor het gemeentehuis. In het najaar wordt de uitkomst van deze proef gepresenteerd.

Mocht uw interesse zijn gewekt om zelf met kroostegels aan de slag te gaan, kunt u hier meer informatie vinden.

Terug naar nieuws