Respectus Huurdersvereniging

Belangenbehartiging voor de huurders van wooninvest

Voorkom schimmel in huis

30-01-2024

In de winter ontvangt de GGD altijd meer meldingen van schimmel. Deze ongewenste bezoeker groeit goed in de koude maanden. Respectus deelt daarom graag wat tips om schimmelvorming te voorkomen.

Meldingen schimmel

Een goede leefomgeving start in uw woning zelf. Hier horen schimmels niet bij. In de winter krijgt de GGD altijd meer meldingen binnen van schimmel, zegt woordvoerder Richard Lancee. ‘Schimmel groeit goed in de winterse kou. Dat houdt aan tot maart.’ Ook bedrijven die schimmel bestrijden werken in de winter meer.

Ventileren

Nu veel mensen zuiniger met energie omgaan, zetten we minder vaak een raampje open. Om zo de warmte binnen te houden. Terwijl goede ventilatie juist belangrijk is om vochtproblemen zoals schimmel te voorkomen. Laat daarom af en toe toch even frisse lucht uw woning in. Schimmelbestrijders raden het daarnaast af om uw ventilatierooster dicht te plakken. ‘Zeker met de hoge energierekeningen van nu denken mensen: hoe houd ik zo veel mogelijk warmte binnen? Heel begrijpelijk natuurlijk, maar aan de andere kant is ventileren wel essentieel om schimmel te voorkomen’, aldus Marcel Bolleboom van schoonmaakbedrijf Dolmans.

Goed schoonmaken

Schimmels groeien op organisch materiaal, denk aan de groene aanslag op een restje eten. Maar huidschilfers op de muur of in de zeepresten in de douche zijn ook organisch. Een goede bodem voor schimmel dus, legt Bolleboom uit. Het is daarom belangrijk om goed schoon te maken, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Gezondheidsproblemen

Breidt het schimmelprobleem ondanks alle maatregelen toch uit? Dan kan het leiden tot gezondheidsklachten, vertelt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. ‘Vooral bij mensen die toch al gevoelig zijn voor luchtwegklachten.’ Dat uit zich vooral in allergische reacties en hooikoortsachtige verschijnselen, zoals niezen en een loopneus. Vooral astmapatiënten kunnen veel last hebben van schimmel in huis.

Schimmel weghalen: soda

Als er dan toch schimmel ontstaat, zijn er allerlei middelen om het schoon te maken. Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los zes gram soda op in een emmer met één liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn slecht voor u. Doe daarom een mondkapje voor en trek handschoenen aan. Neem ook de ruimte eromheen goed mee, want nieuwe schimmels zijn moeilijk te zien. De donkere plekken zijn de dode schimmels. Laat een paar uur intrekken en spoel na met schoon water. Blijft u de schimmel zien? Herhaal de behandeling dan nog eens.

Opties voor hardnekkige schimmel

Is de schimmel hardnekkig? Dan is bleekmiddel een mogelijkheid. Meng 25 ml bleekmiddel met één liter water. Dep de schimmelplekken met een spons. U kunt hiervoor ook een plantenspuit gebruiken. Zit de schimmel er de volgende dag nog steeds? Herhaal de behandeling en gebruik iets meer bleekmiddel. Laat goed drogen. Lukt het dan nog niet? Dan kunt u met een speciale schimmelverwijderaar aan de slag. Behandel daarna met een schimmelwerende verf.

(Bronnen: nu.nl en histor.nl)

Terug naar nieuws